duminică, 26 aprilie 2009

Tora


Am pornit pe cararile istoriei purtand in brate Cartea,Tora.Pe deplin meritam numele de "Popor al cartii",caci nici o clipa n-am dat-o din maini,n-am incetat sa invatam.De trei milenii si jumatate "Cartea cartilor" ne este calauza si veac de veac,generatie de generatie ea e mereu noua,dintr-insa respira necontenit viata,cu al ei zbucium,cu ale sale idealuri.
Nu numai "pe malurile Babilonului",ci de-a lungul si de-a latul istoriei si al meridianelor,la maluri nenumarate "am poposit si am plans",dar daca "ne-am atarnat harpele de salcii"(Psalm 137),nicicand versetele Torei n-au fost in functie de spatiu sau timp;intotdeauna ele au alcatuit "insasi viata noastra".
Si totusi...Cartea nu s-a transformat,pentru noi,in fetis.Adancirea literaturii biblice,profetice,talmudice,midrasice,studiul operelor Gaonilor si ale celorlalti mari maestri ai spiritului iudaic nu ne-au izolat vreodatat "intre cei patru coti ai invataturii".
TORA-ORA.Valoarea Torei se masoara dupa gradul in care ea "lumineaza" viata ,in care ea ne creeaza o optica a ei,in care ea ne deschide larg ochii sufletului si ai mintii si ne face sa vedem lumea nu asa cum este ci asa cum ar trebui sa fie.
Este stiut ca oamenii de stiinta considera ca infatisarea mediului ce ne inconjoara nu e ceva absolut ci e rezultatul modului cum aparatul nostru ocular il inregistreaza.Daca am formula ipoteza ca ochii nostri ar dispune de alte ustensile optice,culorile ar fi altele ,totul in juru-ne si-ar schimba aspectul.Goethe intr-a sa "actiune sensorio-memoriala a culorii" se opreste mai mult asupra acestui adevar.
TORA-ORA.Cartea ne-a daruit un al saselea simt,Fasciculele lui "AIN TOVA","ochilui celui bun",ne daruiesc harul de a privi dincolo de realitatea,de multe ori hada,spre idealul caruia ne-am dedicat,spre Lumea cea care va veni si va arata asa cum trebuie sa arate.Nici un moment aceasta "lumina a Torei" n-a facut din noi niste utopisti naivi,care vor sa evdeze din realitate.Nu.Am devenit,precum Iosef,"stapani ai viselor noastre"(Genesis 37,19),vizionari siguri de tinta spre care se indreapta,luptatori convinsi ca drumul umanitatii este unul singur:Spre "mai multa lumina".
Daca o modesta raza din eterna "Lumina a Torei" va incalzi o clipa sufletul cititorului acestei carti,atunci scriitorul ei ar socoti stradania sa izbutita.
Sef rabin doctor Moses Rosen-In lumina Torei

Niciun comentariu: