luni, 4 mai 2009

APA


Alaturi de celelalte trei elemente,pamant,foc si aer,apa este reprezentata in toate traditiile ca materie prima pentru creatia originara.
Apele pamantului(rauri,izvoare,fluvii,)sant simboluri ale fecunditatii,ale initierii,ale feminitatii,pe cand cele care vin de sus sant active,curata,sant din categoria elementelor solare,masculine.In general apa este simbolul vietii aflata intr-o forma nediferentiata.
In multe traditii intalnim apa vie,simbol al regenerarii,al vindecarii dar si al intelepciunii.Aceasta conotatie se semnaleaza mai ales in traditiile crestine,dar si in miturile traditionale.Tot apa este si simbol al creatiei omenesti,astfel,exista o fantana in fiecare loc in care s-a creat ceva:exemplu oferit de mitul mesterului Manole,care este relevant.Apa care izvoraste din pamant este buna de baut,este o apa vie,vindecatoare si regeneratoare.
APA NEINCEPUTA-este cea din zorii zilei,colectata dintr-o sursa din care nu a baut nimeni in acea zi.Este folosita in medicina magica,dar si pentru cantece si descantece.
APA MOARTA-este in stransa corelatie cu apa vie,dar spre deosebire de aceasta...apa moarta este noroioasa,pe care nimeni nu o poate bea.In basme,apa moarta este cea care reintregeste corpul ciopartit al eroului.
APA SAMBETEI-este corelata cu credintele populare despre aceasta zi din saptamana:--este apa curgatoare care face legatura dintre cele doua taramuri,ale viilor si mortilor,si pe care exista insule in care se afla sufletele celor decedati...

INDIFERENT DIN CE PRISMA PRIVIM APA-STA LA BAZA EVOLUTIEI NOASTRE FIZICE SI SPIRITUALE


material documentat de la doamn SOFIA

12 comentarii:

nakudo spunea...

RECOMAND DORITORILOR-STUDIUL EFECTUAT DE EMOTO MASARU-ASUPRA MOLECULEI DE APA

Cristian Lisandru spunea...

Îmi place ideea de APĂ NEÎNCEPUTĂ, dar şi aceea de APA SÂMBETEI. Mi-am aruncat şi eu destule planuri pe ea...

Unknown spunea...

Emoto Masaru....te referi la documentarul care a fost lansat pe internet acum, de curand??? Sau e altceva???

nakudo spunea...

poti experimenta Cristian...nu te-a ros niciodata curiozitatea sa vezi daca e real?cu apa sambetei...toti santem in aceeasi oala

nakudo spunea...

din cate stiu eu,PAUL,nu a fost lansat de curand...sau poate fac eu ce pace tot romanul:pirateaza...eu stiu de 3 ani...de un anumit documentar dar recomand cartea scrisa de Emoto Masaru...cu toata caldura...ca persoana ,a primit si la noi in tara titlu de titlu ...si culmea-si vine in ROMANIA...ma uit cum se cheama documentarul si scriu...engleza nu m-a pasionat niciodata...asa ca stau prost cu memoria

nakudo spunea...

ce face-tot romanul...dar si tu intelegi foarte bine....da apare Geocer si iar ma corecteaza...

Bejenaru Gabriela spunea...

inainte de toate ii multumesc lui vladimir pentru comentariul lasat la mine,iar daca nu ar exista apa pe acest pamant nu ar fi nimic.

nakudo spunea...

Paul,filmul se cheama "What the bleep do we know"

nakudo spunea...

Gabriela,multumim si noi...si intr-adevar cand n-o sa mai fie apa n-o sa mai fie nimic

PACO spunea...

Nu stiam faza cu apa sambetei,informativ post-ul

Unknown spunea...

Ok, am luat la cunostinta, mersi mult de tot....

nakudo spunea...

nu ai pentru ce,Paul,oricand cu placere