miercuri, 27 mai 2009

ZILE ALE GENEZEI



Zilele astea m-a fascinat in mod deosebit Geneza,chestia este ca tot recitind-o,prima concluzie trasa a fost inca o data ca se pierde foarte mult prin traducere.
Si-mi aduc aminte de studiile facute cu Danut Manastireanu la Iasi,care a pus foarte mult accent pe invatarea ebraicei,aramaicii,greaca veche si multe altele.Chiar se ajunsese la un moment dat la ideea ca e mai bine sa-ti traduci singur din textele mama si sa comiti propriile tale greseli decat sa le iei de bune pe ale altora.
O chestie care m-a nedumerit de fiecare data la traducerea Bibliei care o am eu este ca Divinitatea a creat,apoi a vazut ca lucrul acesta era bun.Ca si cum la fel de bine ar fi putut sa vada ca e si rau.
Iata unul din exemple:Geneza 1-9 si 1-10:
9:"Dumnezeu a zis:"Sa se stranga la un loc apele care sunt dedesubtul cerului si sa se arate uscatul"si asa a fost"
10:"Dumnezeu a numit uscatul pamant,iar gramada de ape a numit-o mari.Dumnezeu a vazut ca lucrul acesta e bun"
Un alt lucru care ma fascineaza la Geneza este acest:"A zis",de unde deduc ca,creatia nu e un act de cioplire a unui material ci un act mental si trait de neimplinire in care psihicul e atat de vibrant si puternic,incat are puterea de a se materializa.Tot fascinant mi se pare Geneza 1-2:"Pamantul era pustiu si gol;peste fata adancului de ape era intuneric si Duhul lui Dumnezeu se misca pe deasupra apelor"-care ma duce cu mintea la "supa primordiala" din chimie cand incet,incet apare materia organica-stiti voi teoria.
Duhul lui Dumnezeu mi se pare de o mare putere fizica,magnetica,chimica,care are puterea de a tulbura si metamorfoza totul ducand creatiaspre perfectiune.Munceste un pic,mai admira mai trimite un fulger,doua,mai apare ceva nou si tot asa.Super jucaus si complex.
La toata creatia,ca iar revin,ma tot nedumereste acest repetitiv:"a vazut ca e bun",de parca Divinitatea e in ceata cu notiunea de bine si rau.Asa ca de asta tot zic de traduceri.
In Geneza 1-26,27:
"Apoi Dumnezeu a zis:sa facem om dupa chipul Nostru,dupa asemanarea Noastra...
Dumnezeu a facut pe om dupa chipul sau,l-a facut dupa chipul lui Dumnezeu,parte barbateasca si parte femeiasca i-a facut"
Dupa traducerea Cornilescu trebuie sa deduc ca Dumnezeu e androgin sau cumul din mai multi,ca e si barbat si femeie-nu ca nu mi-ar placea aceasta idee,chiar ma fascineaza,dar aceeasi traducere se contrazice cand in capitolul "Facerea femeii"-spune ca a luat o coasta din Adam si a creat-o pe Eva,adica in ebraica femeie-ISA-vine de la cuvantul IS,adica barbat.
Eu sunt cu multe intrebari dupa aceasta traducere,asa ca poate mai scobesc pe texte originale si-mi traduc singura.
Sunt doar niste ciudatenii asa ca nu incercati sa luati de bun absolut nimic.
Biblia in sine,indiferent de traducere e plina de adevaruri multe ascunse la o prima citire,iar cel mai important lucru:chiar daruie viata.


-scris de Nakudo-postat pe blog de spiridusul cel bun-Uncas-

24 de comentarii:

Uncas spunea...

In calitate de dactilograf,fac urmatoarea precizare:voi raspunde la comentarii in masura in care va exprimati conform nivelului meu de perceptie,fara multe metafore.Spor!

Paul spunea...

Te rog sa-i transmiti cumetrei ca m-a zapacit de cap... nu sunt eu prea introdus in teme din astea dar versiunile lui Cornilescu, adventiste, pocaite sau sambotiste ma lasa de un rece absolut... celelalte la fel... ma pasioneaza geneza pana la un anumit nivel: unul cat se poate de mic, minim daca se poate...asta nu inseamna ca nu trec pe aici cand imi plesneste rss-ul...salutari in Italica...

Uncas spunea...

Idea tocmai asta era ca exista mai multe versiuni ale Bibliei!Cum oare?Si nu-s decat niste intrebari nevinovate pe care cred ca si le-ar oune si un copil de clasa I.Sa fie oare interese meschine,ascunse in spatele unei credinte de nezdruncinat?
Nu,sunt eu paranoic...

Cristian Lisandru spunea...

Ha, ha! Există mai multe versiuni ale unei aşa-zise cărţi sfinte! Care ar conţine Cuvintele Divinităţii... Nu ar trebui să punem un mare semn de întrebare, plecând chiar de la această contradicţie? Cine se poate juca lejer cu asta? Oamenilor le place să creadă că au descoperit apa caldă şi că Dumnezeu - numit în fel şi chip - a lăsat nişte mesaje. Eroare. Oamenii şi-au creat Dumnezeul/Dumnezeii după chipul şi asemănarea lor...

Gaby spunea...

Ma bucur sa vad ca ti-ai "intrat in drepturi".

Referitor la Geneza as putea sa spun un singur lucru: uitati-va la burta unei mame, apoi la bebelusul care se va naste, iar in final uitati-va la adultul care o sa devina.

Nu-i asa ca este minunat miracolul vietii?Asta inseamna "Le-a facut pe toate Bine"

Ana Gabriela spunea...

poate ca afirmatia "si a vazut ca lucrul acesta e bun" nu sugereaza posibilitatea de a fi rau ci siguranta ca e un lucru BUN care nu poate fi altfel, si nu poate fi inlocuit de altceva mai bun sau mai rau...mesajul tranmis este pt noi oamenii care ne indoim de perfectiunea Domnului...

Uncas spunea...

Cristian,mare adevar.O sa te plagiez la faza cu apa calda,e prea tare.

Uncas spunea...

Gaby,fara indoiala,viata insasi este cel mai mare miracol.Nu inteleg cum pot exista mai multe variante ale Bibliei.

Uncas spunea...

Raza de soare,foarte frumos spus,dar Nakudo nu s-a indoit nici o secunda de Divinitate.De ce sa ne insusim greselile altora,chiar si atunci cand vine vorba de traduceri?
Parerea mea este ca "biserica" este cel mai mare posibil manipulant al maselor.Atunci de pe urma unor cuvinte usor interpretabile nu se pot trage foloase?Nakudo a folosit Geneza ca exemplu,dar sigur mai gaseste exemple si din alte capitole.

elena marin-alexe spunea...

Bine ai revenit! E bine sa citesti din Cuvant.Felicitari. Mi-a placut incheierea. De acord cu tine, caci indiferent de traducere, biblia 'da viata' Si noi, trecatori pe acest pamant vrem sa traim vesnic.Seara buna, draga Stefy.

Anonim spunea...

cu respect,in mare parte ai dreptate este eroare in traduceri dar adevarul escris de Moise pt. prima oara de la el la Cornilescu e ani lumina si de la un traducator la altu evenimentele s-au rostogolit...incheerea es super buna BIBLIA da viata.In Facerea lumii,dupa ce au fost facute;cerul pamintul apele a fost facut omul+femeia(ca sa nu fie singur)din pamint si a suflat pe nari;suflare de viata;si asa ei au avut suflet viu.Te astept

elena marin-alexe spunea...

Cu scuzele de rigoare si fara intentia de a polimiza cu cineva, vreau sa-i spun lui Paul ca, sambotista sau adventista e aceiasi religie, iar versiunea Cornilescu e aceiasi pentru toate de mai sus.scuze. Faptul ca te lasa rece, cine? Cuvantul lui Dumnezeu? Ei bine, aceasta afirmatie ma intristeaza . Am o propunere pt. tine draga Paul. Citeste mai intai Biblia si dupa asta poti afirma ca te lasa sau nu rece. Ca doar daca n-ai gustat o mancare nu poti spune daca e dulce sau acra. Citeste si apoi da-ti cu parerea. Ce zici?

elena marin-alexe spunea...

Uncas- cu scuzele de rigoare as vrea sa-ti spun ca, sunt mai multe versiuni[ eu le-am studiat] caci Biblia a fost tradusa in mai multe etape reverificata si adaptata la epoca respectiva, de diferiti traducatori, iubitori ai adevarului lui Dumnezeu.Te-as sfatui sa-ti propui sa citesti macar o versiune. Scuze te rog pt. interventie.

elena marin-alexe spunea...

Cristian Lisandru, - dv. ce veti face , in ziua cand veti sta in fata Judecatorului a Dumnezeului celui viu? Aceste cuvinte scrise de dv. vor depune marturie impotriva dv. Dumnezeu sa va binecuvanteze.Scuze pt. interventie.

elena marin-alexe spunea...

Nakudo - te rog scuza-ma ca am intervenit....dar daca as fi stat indiferenta, nu as fi putut sa dorm linistita.Dumnezeu spune:daca voi nu veti vorbi, pietrele vor VORBI.Mie EL mi-a salvat viata, cand oamenii nu mi-au mai dat-o, deci cum as putea sa tac, cand eu L-am cunoscut in toata splendoarea Sa?
Scuze inca o data si noapte buna!

Uncas spunea...

Doamna,nu va scuzati,fiecare are dreptul sa-si exprime parerea,chiar si putin tendentios.
Imi permit sa fiu refractar la tot ce e legat de oameni si omenire,am motivele mele.De ce difera Biblia ortodoxa de cea baptista?S-a adresat Dumnezeu omului alb altfel decat celui negru,celui slab i-a zis altceva decat celui gras,ortodoxului altfel decat catolicului?
Nu contest nici o secunda existenta Divinitatii,oricum am numi-o,contest doar interventiile umane.Imi permit sa ma indoiesc de oameni.
Oricum apreciez felul in care ati luat pozitie si nu cred ca aveti de ce sa va cereti scuze.

ELAINE ERIG spunea...

Great,it is very good ! I have an award for you , to please come by MY blog to get it.
THANK YOU!
ELAINE

Mare, este foarte bun! Am un premiu pentru tine, pentru a vă rugăm să provină de blog pentru a obţine o.
Mulţumesc!
Elaine

codeus spunea...

din pct de vedere uman nu exista adevar absolut Nakudo.asa cum pe un subiect avem pareri diferite pt ca la urma urmei suntem diferiti asa e si aici fiecare incearca sa explice in felul lui ceva care de obicei ne depaseste cu mult.mai grav mi se pare momentul in care incerci sa fii un "mic D-zeu"sa impui tu constiintei colective anumite adevaruri absolute.biblia e un indrumar pana la urma urmei de cele mai multe ori nu o poti citi adliteram pt. ca e plina de simbolistica si pilde. Te-am pierdut pt o scurta perioada ca mi-am facut blog pe wordpress si aveam de gand sa-l sterg pe cel vechi. acum l-am activat inapoi si pe cel vechi, am doua bloguri.cel de pe wordpress este http://codeus41.wordpress.com

nakudo spunea...

de acord cu toti...sant doar niste impresii...niste concluzii trase de mine..nu care sant luate de buna...paul.ma bucur ca te distrezi pe blogul meu..ti-as transmite si eu urari de la italica dar stii cum muncesc romanii in afara asa ca nu incerca sa fi-i ipocrit...codeus..multumesc mult..sant acasa..definitiv...multumesc si doamnei elena..santem pe aceeasi lungime de unda...

White Tara spunea...

bine ai revenit! 0:-)

Anonim spunea...

Nakudo de ce nu ai mai stat la taclale aseara la mine? mi-a parut rau ca ai plecat.macar o parere doua puteai sa scrii si tu.

nakudo spunea...

il am pe tata in spital,codeus,sincer,chiar vreau sa stau la taclale cu voi...si sa si postez noi articole care le-am scris...promit...sant acasa...asa ca sant cu voi...

codeus spunea...

imi pare rau de situatie. ii doresc insanatosire grabnica

Anonim spunea...

Cand o mama naste, se uita la puiul ei, si cred ca i se umple sufletul de...bine. Toate durerile nu mai conteaza, si chiar daca puiul ei va fi rau sau nu, ea nu vrea sa vada asta, caci nu mai are loc decat de iubire. Si zice ”daca va fi rau sau nu, asta va depinde de el. Nu pot sa-l oblig sa fie bun, dar pot sa-l invat cum sa fie. Caci e viata din mine si nu pot sa nu il iubesc. Daca ma va asculta si va fii bun, ce ma umple acum de bine o sa creasca continuu...”Stim ca mama ne vede copii si-atunci cand ii vedem crestetul capului...si ca ne poarta de grija pana pleaca...se supara, dar stie sa ne ierte. Poate ca ”a vazut ca e bun” inseamna implinirea pe care o simti cand iti vezi puiul. Si poate inseamna...imi place.