marți, 16 iunie 2009

ARTA MASAJULUI


Istoria ne arata ca masajul s-a practicat in toate timpurile si s-a dezvoltat la toate popoarele cunoscute.Cu toate ca aceasta practica a capatat foarte tarziu denumirea de masaj originea sa se pierde in negura vremurilor.
In limba noastra cuvantul masaj a fost introdus prin intermediul literaturii medicale franceze care a dominat la noi in secolul trecut si la inceputul secolului nostru.In popor se mai pastreaza pe langa tehnica traditionala o serie de denumiri cu circulatie regionala.Aceste denumiri se refera la procedeele dominante fie la efectele pe care acestea le produc.popular sunt raspandite frictiunile,care reprezinta fie procedee manuale simple fie manevre asociate cu preparate medicamentoase care sunt intinse pe suprafata pielii.
Se pare ca masajul a fost unul dintre primele si cele mai simple mijloace descoperite de oameni pentru alinarea suferintelor.A pune cu blandete mana pe locul dureros,a mangaia fruntea fierbinte a unui suferind,a incerca sa indepartezi din corp cauzele raului,au fost la inceput gesturi spontane,care produceau subiectiv efecte binefacatoare.
Se atribuie masajului o origine magica pentru ca la unele popoare vechi manevrele erau insotite de cuvinte sau gesturi rituale,de descantece sau formule neintelese,iar la altele se practica de catre reprezentantii cultului religios.
Nu avem date sigure despre primii oameni care au folosit masajul ca metoda terapeutica dar stim ca practicarea lui a inregistrat epoci de mare raspandire la chinezi,indieni,egipteni si la alte popoare vechi care ajunsesera la inalte forme de cultura si civilizatie.
Din istoria Egiptului antic s-au pastrat numeroase documente scrise pe papirusuri,inscriptii,picturi si sculpturi care aduc marturie despre folosirea masajului in scop de tratament al unor rani sau boli ale corpului.
Medicina traditionala chineza are o foarte mare vechime.Dupa unele documente se constata ca masajul a fost practicat de chinezi cu peste trei mii de ani inaintea erei noastre.O casta de preoti medici il folosea in scopul activarii circulatiei sangelui si al umorilor din corp,al stimularii sau linistirii nervilor si al vindecarii unor tulburari si boli cronice ale organismului.masajul se practica la chinezi in legatura cu miscarile active si pasive ale corpului.Procedeele de masaj erau simple si se executau lent dar staruitor.
In India antica masajul a fost cunoscut si practicat de catre popor in legatura cu scop igienic sau ritual.Vechii indieni isi ungeau corpul cu uleiuri aromate si se imbaiau in apele fluviilor sau lacurilor socotite sacre.Masajul indian consta din neteziri,presiuni si framantari ale partilor moi ale corpului.Alte popoare vechi ale orientului ca asirienii,babilonienii,mezii si persii au folosit la randul lor masajul ca tratament in special al razboinicilor raniti in lupte.La evrei cartile de cult recomandau credinciosilor o serie de reguli igienice si unele indicatii cu privire la practicarea masajului.Primele aplicatii ale masajului in legatura cu activitatea sportiva au aparut la greci si romani constituind o metoda importanta de ingrijire a atletilor.Pentru prima data in istorie grecii antici au folosit masajul ca mijloc de pregatire fizica a diferitelor categorii de atleti.Masajul era indicat atat inainte cat si dupa intreceri,iar specialistii in acest masaj se numeau aliptes.Atletii greci cunosteau si automasajul.
Herodicos din Lentini a fost un gimnast si un medic celebru socotit pe drept cuvant parintele gimnasticii medicale si masajului.El prescria bolnavilor sai anumite exercitii fizice,procedee de masaj care contribuiau la intarirea corpului si vindecarea bolilor.
Hipocrat(460-367),cel mai mare medic al antichitatii a descris efectele si indicatiile masajului dovedind o profunda intelegere a influentelor sale fiziologice si fizice.
Celsius,unul dintre cei mai mari medici romani indica masajul in tratamentul afectiunilor reumatice si al sechelelor dupa ranile din razboi.
Galenus,medic de origine greaca(131-201)recomanda masajul inainte si dupa exercitiile corporale.
Oribasius,medicul imparatului Iulian se intitula cu mandrie si 'medic al gladiatorilor'.Intr-o lucrare cu caracter enciclopedic el a descris printe alte remedii si metode de tratament prin masaj.
Un mare medic si invatat arab,Avicena(980-1037) a devenit celebru in lumea medievala prin lucrarile sale filosofice si medicale.In opera sa fundamentala "Cartea legilor medicinei' Gasim o descriere exacta a masajului si a asocierilor sale cu hidroterapia si dieta.
Poporul roman a cunoscut si practicat masajul dinaintea erei noastre in scopul intaririi noastre,al cresterii rezistentei organismului,pentru combaterea oboselii si tratamentul unor boli,accidente,deficiente fizice si psihice.
In satele si orasele noastre au existat si mai exista inca pe alocuri persoane care practica un masaj empiric asa cum a fost transmis prin traditie asociat sau nu cu alte mijloace de ingrijire a suferinzilor.Sub influenta progreselor tehnice si a raspandirii cunostintelor medicale,aceste aplicatii se imbunatatesc progresiv sau sunt inlocuite cu masajul modern.Palmele noastre umane transmit bioenergie,ultrasunete,energie magnetica in acelasi gest de binecuvantare care il intalnim in lumea crestina prin punerea mainilor de catre preot.

12 comentarii:

Cristian Lisandru spunea...

Informaţii interesante, multe dintre el absolut noi. Cel puţin pentru mine...

elena marin-alexe spunea...

Te-ai documentat foarte bine si e interesant ce spui despre masaj. Chestia este cam asa: un masaj ar fi minunat pentru noi care nu mai plecam din fata calculatorului.OH! ce bun ar fi un masaj acum........Nu vrei si tu?

elena marin-alexe spunea...

Multumesc pentru incredere, am preluat nr. de telefon. Am sa te caut.Imbratisari!

Ana Gabriela spunea...

BUN VENIT INAPOI IN LUMEA BLOGOSFEREI!!! NE-AI LIPSIT MULT NAKUDO!!!

Ana Gabriela spunea...

fain articol si tare interesant...e foarte posibil ca nu neaparat masajul in sine sa provoace efectele pozitive cat felul in care este efectuat, atingerea calda si plina de bunavointa transmite o stare de energie bolnavului...

Gaby spunea...

Well...mi-ar prinde bine un masaj in momente ca acestea..cand chiar as vrea sa pic jos de obosita, dar nu pot, deoarece mai am inca treaba:)

nakudo spunea...

pai eu practic masajul...dar uneori mi-ar place sa fiu in locul pacientului...alintatura vine cand stau la sedinta de nuad cate 2 ore la masaj....superb..il recomand cu caldura...cu atat mai mult cu cat se face cu haine pe tine...doamna,ELENA,poate asa e lumea de cauciuc si candva va fac un masaj?

nakudo spunea...

am uitat sa specific,Cristian-ca acest material este o sinteza din cursul tinut de cel mai frumos,nebun si adevarat profesor de masaj...mai dus ca noi toti...cu tot respectul...profesor CONSTANTIN-PETRUS-ANTOHI-IASI

nakudo spunea...

raza de soare,bine te-am regasit,masajul nu poate fi practicat de oricine pentru ca altfel ar fi doar o tehnica si atat...important este sa transmiti tot ce e mai bun omului...sa-i dai dragoste si dorinta de viata

nakudo spunea...

oricand,Gaby,te astept cu toata dragostea...mi-ar place sa-ti fac masaj vreo 2 ore...da stii ca masajul da dependenta-ca e tare bine-hi-hi

Anonim spunea...

hi-hi da imi place e miracolul unde ne-am cunoscut si de unde s-au impletit prieteni insotite de magia manevrelor,a cuvntelor,de gesturi rituale uneori neintelese...hai vino ai nevoie de el ba chiar mai mult asaciat cu REIKI te ve simti in paradis.Cu aceasta ocazie tin sa-i multumesc d-lui Petr...pt ce afacut pt noi.NU?iti multumesc
o+l

nakudo spunea...

multumesc draga o+l...stiti ca nimic nu e intamplator in viata iar PETRUS-are har...cum negaseam noi toti nebunii de nu faceam scoala/STII CA VIN SA STAU SI 10 ORE