luni, 23 noiembrie 2009

CAII


Terapia cu ajutorul cailor PDF Print E-mail
In mitologie, calul reprezenta forta si viteza. Vorbind despre cal si mitologie, ne ducem cu gindul la Pegas, calul inaripat din mitologia greaca, care simbolizeaza fortele creatoare, dar si la Chiron, creatura dubla: jumatate om, jumatate cal. Facind un salt in timp, putem spune ca astazi el a devenit prietenul omului, un prieten care la nevoie se cunoaste, ale carui calitati pot fi folosite de catre psihoterapeuti pentru vindecarea anumitor afectiuni umane.

Calul - insotitorul si prietenul omului

Inca de cind calul a devenit insotitorul omului din Era Bronzului, aceasta relatie trebuia sa aiba si caracteristici terapeutice, curative. Calul nu a fost folosit numai ca mijloc de transport si de munca. Foarte curind, el a devenit insotitorul si prietenul fiintei umane, cu care a impartit activitati comune. El, prin simpla sa prezenta si forma sa fizica, inspira viata, avind si un efect consolant prin caldura pe care o emana. Prin faptul ca acest animal depinde de om are un efect educativ si curativ. Trebuie sa fie hranit, adapat, dresat si ingrijit. In acest fel se produce un schimb, unde se da si se primeste reciproc. In diverse forme de terapii, diverse elemente ale acestei relatii curative sint solicitate.

Regasirea sigurantei si a echilibrului

Hipioterapia-K, psihoterapia cu ajutorul calului, exploateaza caracteristicile corporale ale poneilor din Irlanda si mersul lor specific, Tölt, pentru a permite o decontractare mai ales in zona soldurilor si a coloanei vertebrale inferioare, astfel incit sa favorizeze echilibrul si in acest mod siguranta. In aceasta forma de terapie nu exista actiune pe cal. Este vorba despre o metoda medico-terapeutica recomandata mai ales copiilor cu probleme cerebrale-motorii si pentru pacientii care sufera de scleroza in placi.

Adaptarea la miscarile calului

In terapia ecvestra se folosesc in pricipal caracteristici pedagogice, emotionale si sociale, ca interactiunea cu o fiinta vie, asumarea responsabilitatii ingrijirii ei, stabilirea unui contact, dezvoltarea increderii, acceptarea sentimentului de mobilitate, capacitatea de adaptare, facultatea de a reactiona. In acest domeniu, persoana aflata pe un cal ghidat invata sa se adapteze la miscarile acestuia din urma, sa-si asume ritmul lui, este, deci, activa si executa exercitii de gimnastica si jocuri de dexteritate. Aceasta terapie poate fi exploatata de clientala institutiilor de pedagogie curativa, de copii si adulti cu diferite probleme corporale, psihice si cognitive.

Satisfacerea nevoii de miscare

Sportul ecvestru adaptat permite persoanelor handicapate sa-si implineasca nevoile de miscare si sa faca efort fizic. Acest mers permite tinarului calaret sa urmeze o formare adaptata in sport ecvestru. Apropierea poate fi ludica sau orientata spre performanta. Favorizeaza amorul propriu, satisfactia si placerea. Reeducarea cu ajutorul calului accentueaza reabilitarea si reintegrarea sociala. Reactia calului cu privire la tratamentul corect sau incorect permite aducerea la cunostinta a efectelor propriilor actiuni.

Hipioterapia = miscarea calului

Aceasta practica medicala este utilizata de catre psihoterapeuti. Obiectivul vizat este o reeducare psihica utilizind pentru aceasta miscarea calului. Calaretul ramine pasiv si aspectul relational dintre animal si persoana nu este abordat.

Mod personal de abordare a animalului

Diferenta fundamentala in ceeea ce priveste hipioterapia consta in faptul ca aici calaretul joaca un rol activ. In aceasta ipostaza, tot ceea ce tine de animal devine important. Apropierea (dorinta sau, din contra, teama de a-l atinge), alegerea calului, modul in care se va desfasura sedinta (urcarea sau nu pe cal, calarirea lui, discutiile in legatura cu el etc.). Aceste elemente devin apoi subiecte de discutie. De asemenea sint esentiale grija acordata calului, dar si intelegerea progresiva a comportamentului lui. Stim adesea de ce avem nevoie, chiar daca nu constientizam in totalitate sau nu ne exprimam verbal, si adesea intr-un numar mare de situatii problema alegerii libere este interesanta. Astfel, fiecare inventeaza un mod personal de abordare a animalului. Aceasta relatie ne poate face sa ne indoim de felul nostru obisnuit de a fi si de a exista atunci cind calul nu raspunde obligatoriu dupa modelul schemei obisnuite a fiintelor umane. Tocmai acest lucru poate conduce catre un nou mod relational sau catre o noua forma de a fi.

Calul-mediator

In afara acestei tehnici bazate pe aspectul relational, calul poate fi utilizat ca un mediator ce permite in cadru medical sau/si familial prelucrarea unor obiective precise si care aduce ameliorari la nivel psihomotor (schema corporala, spatiu, coordonare, disociere etc.), la nivel psihic (relaxare, incredere in sine, descoperirea aspectului ascuns de sine etc.), la nivel cognitiv (mai ales in cazul blocajelor cu alte mijloace didactice) si la nivel social (manejul creeaza un spatiu propice povestirii).

Sporturi ecvestre adaptate

In aceasta apropiere, prelucrarea este axata pe dezvoltarea competentelor ecvestre, cu obiective ca placerea de a urca pe cal, imbunatatirea formei fizice, cresterea increderii in sine, posibilitatea de a fi reintegrat in manifestarile sociale, precum concursurile etc.

Elemente primordiale in terapia alaturi de cal

Senzorialitate, corp, identitate

Calul are o tendinta naturala de a trezi la viata senzatii arhaice apropiate de cele ale copilului care a trait cu mama sa primele sale luni de viata, senzatia de a fi purtat de cineva, balansat, de a resimti o anumita caldura. Margareth Mahler spunea ca inceputul sentimentului de identitate individuala si de separare de obiect se regasesc prin senzatiile noastre corporale. De exemplu, in cazul autismului sever, unde sentimentul identitatii individuale si limitele intre exterior si interior ale corpului nu sint clare, se poate face o imbunatatire in jurul corpului calului. Prin manipularea corpului calului, subiectul descopera propriul corp.

De la interactiune la comunicare

Apoi, cind persoana este asezata pe cal, tonusul sau este mobilizat de pasul animalului. Dupa Christine Oreggia, tonusul este situat la jonctiunea dintre cimpul corporal si cel psihic. Emotiile se inscriu in tesut. Daca functia tonica sustine potrivirea corpului in diferitele sale posturi este de asemenea o expresie a reactiilor emotionale. Functia tonica este primul nostru mod de comunicare, acela pe care J. De Ajuriaguerra l-a denumit dialog tonic. Permite sugarilor (dupa aproximativ primele trei luni de viata) sa adreseze mamei mesaje care nu sint nu numai unice in raport cu nevoile vitale, dar si semne din ce in ce mai nuantate in ceea ce-i priveste dispozitia.

Relatie, comunicare, emotie

Relatia, comunicarea si gestiunea emotiilor sint elemente esentiale ale acestei apropieri. Astfel, chiar daca persoana se urca pe cal, aceasta nu are nici o legatura cu vreo relatie de dominare. Primul lucru care conteaza, si care este singurul esential, este de a comunica pentru a putea crea o relatie de incredere cu animalul. Comunicare inseamna intii de toate ascultarea calului, de fapt fiind ascultarea propriei persoane. Ascultarea a ceea ce simtim in interior si exprimarea acestor stari fara sa fim intotdeauna constienti, prin gesturile noastre, atitudinile noastre. Calul ne va defini in raport cu ceea ce resimtim, cu emotiile noastre. Caii nu recurg la simboluri abstracte, ei utilizeaza o transmisie emotionala directa: atunci cind o herghelie de cai pornesc deodata la galop, aceata nu inseamna ca o fac din dorinta de a imita, ci printr-o transmitere simultana a unei stari de emotie sau de bucurie catre toti membrii ei.

Cunoasterea partenerului

Pentru a va apropia de corpul calului, trebuie sa incepeti cu corpul dumneavoastra; este vorba despre un dialog intre doua corpuri, cu al dumneavoastra si cu emotiile din interiorul acestui corp, care va imblinzi calul. Trebuie sa ajungeti sa vibrati impreuna, sa simtiti ceea ce simte celalalt inainte de a-l intelege, si apoi sa va comunicati sentimentele. In acest mod un cal agitat se linisteste, fara sa fie tinut cu putere. Astfel va va considera ca unul de-al lui, pentru ca folositi limbajul lui.

Calului nu-i poti ascunde emotiile

Apropierea fata de cal necesita autenticitate. Un tinar, nascut orb, spunea: Calului nu-i poti ascunde emotiile. Oricum, ele vor traversa calul. Daca tu esti nervos, calul se va enerva. Si apoi, esti obligat in vreun fel sa ti le exprimi. Nu exprimi tu sentimentele, calul este cel care o face!

Concentrarea este necesara

Un cal provoaca rareori indiferenta: el ingrijoreaza sau fascineaza. Daca fascineaza, mareste de asemenea si concentrarea datorita felului sau de a fi: atit de mare, atit de impresionant, atit de puternic si de gentil. Iar daca vrem sa-l dirijam, sa-i cerem un anumit lucru, trebuie sa fim concentrati si in acest caz, pentru ca in general calul profita de cea mai mica clipa de neatentie a calaretului sau pentru a decide singur cum trebuie sa decurga lucrurile in continuare.

De ce se folosesc caii si nu poneii

In general, simplul fapt de a fi pe cal produce o stare de liniste. Atunci cind se lucreaza cu copii activi este recomandat calul pentru acest lucru si nu poneiul, ritmul pasilor cailor fiind mai aproape de ritmul cardiac al mamei, producind o stare de relaxare. Pentru a retine atentia anumitor copii hiperactivi se utilizeaza trapul, deoarece, adesea, o oarecare doza de miscare ii poate face sa-si mentina atentia mai mult timp.

Material preluat de

6 comentarii:

elena marin-alexe spunea...

Imi place tot ce ai scris aici despre acest animal frumos si inteligent.
Relatia cal-om, este una speciala inca din cele mai vechi timpuri.
Te iubesc scumpa mea fata desteapta si cu un cuget aieresit....Te imbratisez cu toata inima mea!

Marius Ola spunea...

Foarte interesant materialul tău documentar şi plăcut de asemenea. Chiar nu ştiam multe despre ceee ce înseamnă sau cât poate să însemne o comuniune om animal:)

nakudo spunea...

si eu va iubesc draga prietena Elena cu toata dragostea disponibila in stoc ..daca vreodata o sa duc lipsa..import de Sus...si tot nu se termina...va imbratisez cu coama de calut tropait

nakudo spunea...

draga Marius lumea in care traim e fascinanta si necunoscuta..crede-ma...avem parte de povesti reale dar nu vrem sa le vedem...te imbratisez om cu suflet frumos....promit sa scriu si despre alte animale fascinante sau plante...o seara frumoasa ca tine

Bejenaru Gabriela spunea...

este unul animal foarte frumos,si poate imi cumpar unul,dar oare pot sa il tin in balcon?...ha ha ha,am citi casteva lucruri care nu le stiam si pentru asta iti multumesc pentru postarea minunata,te pup si o seara cat mai calduroasa.

nakudo spunea...

multumesc draga gabriela..stii ca eu cred si alte metode de vindecare si empatare decat restul...oricand doriti puteti veni la caiuti daca nu putem merge la hipodrom..nepoata mea practica hipism...chiar daca ultima oara si-a spart dintii la curse..ha-ha...daca nu un calut de lemn sa-l tii pe balcon...va imbratisez cu toata dragostea...:)