vineri, 19 februarie 2010

Simbolul cifrei 12


Doisprezece este o cifra incarcata de simboluri.Reaminteste de cei doisprezece apostoli,cele doisprezece triburi ale lui Israel,cele 12 luni ale anului,cei 12 ani ce ii avea Iisus cand a mers la templu,legatura cu Delta,raportarea cifrei 12 la casa pestilor astrologic,a 'spanzuratului' cu capul in jos din tarot,cei 12 fii ai lui Iacov si multe altele.Numarul 12 in alfabetul ebraic corespunde lui "lamed",echivalent in latina a literei "L",o litera simpla si Deltei ca reprezentare.De unde vine numele "Lumined"(doctus).Corespunde numelui Schadai,numele lui Dumnezeu din cinci litere,numit emblema semnului delta.El genereaza cel de-al treilea cer si inteligentele de ordinul trei care guverneaza sfera lui Saturn.12 mai este atribuit si Domnului celor 30 de cai ale intelepciunii conform Kabbalei.Poarta a 12 a intelepciunii este in directa legatura cu florile si sucurile randuite in producerea metalelor si corespunde decadei amestecurilor.A douasprezecea cale este numita si Inteligenta Luminii pentru ca ea este imaginea maretiei.Se spune ca de la ea provin viziunile celor ce vad aparitii.Cifra doisprezece corespunde si "spanzuratului" cu capul in jos.
Personajul reprezinta un barbat tanar spanzurat de un portic de calcaiul stang.Calcaiul este locul vatamarii originare:Eva a fost muscata de la calcai de sarpe,Oedip atarnat de un copac de calcaie,dupa nastere Iacob isi apuca fratele de calcai.a fi spanzurat de calcai inseamna a deveni constient de conditia reala a umanitatii,a-ti accepta destinul,a te sacrifica,a lasa lucrul divin sa se implineasca prin tine.Gamba dreapta si bratele sunt indoite amintind forma unui triunghi cu varful in jos surmontat de o cruce,simbol al Marii Opere.Acest simbol marcheaza o etapa hotaratoare pe drumul realizarii sinelui sau marii opere,intotdeauna avand la baza notiunea de sacrificiu.De altminteri aceasta pozitie a corpului este cunoscuta ca fiind benefica pentru calitatile ei terapeutice.Provoaca destindere,vid mental si corespunde reintoarcerii la starea primordiala cand fetusul sta in pantecul mamei cu capul in jos.Traditiile invata ca omul este un arbore ale carui radacini(picioare)se afla in cer iar ramurile(capul)pe pamant.In limbaj obisnuit aceasta postura se numeste a face pomul.(a face lumanarea)Doisprezece reprezinta o eliberare a sufletului si a trupului,viata spirituala,sacrificiu sau incercare si este un principiu masculin in involutie.Astfel nu mai apartii pamantului,trupul iti este spiritualizat,ai devenit asemenea spiritelor care populeaza vazduhul.O buna intelegere a spanzuratului este deasemenea obtinuta prin confruntarea acestei arcane cu sensul celei de-a douasprezecea case astrologice si cu zodia pestilor ca si cu doua figuri din yi-king:hexagrama numarul 30,"li",focul-ceea ce leaga si inversul ei,hexagrama numarul 29,apa-primejdia.Focul nu are forma determinata dar se prinde de corpurile care ard si astfel este luminos in timp ce apa inseamna sufletul inchis in trup,focul indica natura in stralucirea ei.Aceste doua imagini,apa si foc,sunt cele doua fete ale unei unice realitati sintetizate in numarul 12 si in evolutia noastra.

acest articol nu este un atac ci doar un studiu de simbolistica

15 comentarii:

  1. Bun articolul, excelezi în asta... Apropo, mie îmi place cifra 18 - poate pentru că sunt născut pe 18, pe 18 mi s-au întâmplat de multe ori lucruri frumoase, mai ales dacă a fost vorba de ziua de joi, atunci când m-am născut - are vreo istorie?

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc draga cristian..si multumesc pentru incredere...sigur ca are si inca o poveste foarte frumoasa...o sa fie darul meu pentru voi de dragobete pe cenaclu..nici 12 nu e detaliat complet aici...o sa-ti trimit pe mail si un material la care lucram pentru prezentare...o sa-ti placa...o zi minunata sa aveti cu multa iubire si liniste.va imbratisez

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte frumos comentariu despre cifra 12 dar si interesant,nu am avut timp sa raspund la comenmtariu lasat la mine,dar va doresc multa iubire sunteti minunati dragi mei.

    RăspundețiȘtergere
  4. niciodata nu m-am gandit la 12 ca ar fi mai mult decat o cifra! Bravo Nakudo!

    RăspundețiȘtergere
  5. multumesc iubitiimei...santeti minunati..noi oricand putem comunica si fara blog...iar legat de tine draga gabriela..stii ca nu ma ascund..va iubescsi imbratisez

    RăspundețiȘtergere
  6. multumesc draga cristie,nici cu tine nu mi-e rusine...te imbratisez cu drag

    RăspundețiȘtergere
  7. Proiectia icosaedrului ( apa ) in D2 ( celula perfecta a apei ) este poarta de simbol a harniciei ( hexa ) si prin oglindire in fata linistita ( suficienta in sine) din quintesentie - se obtin prin sublimare cei doisprezece stalpi care sprijina Cerul aflati in Nedefinire Circulara , iar in centru - legand Inima cu Steaua Polara este I - ul - plenipotent si inefabil.
    A.D.N.-ul Zeului are 12 benzi care se infasoara dupa Ordinea prin care Universul pluteste. Cu cele doua benzi ale noastre - prefacem, suntem vehicule, mentinem trecerea , ici - colo; Zeul este peste tot si dintotdeauna.
    Articolul dv. - prilej de inalta sarbatoare !
    Fie sa fie bine !

    RăspundețiȘtergere
  8. multumesc mult domnule Rotaru...iar despre completarile aduse ce sa mai spun?sant muta...nu m-am gandit niciodata...o seara frumoasa sa aveti

    RăspundețiȘtergere
  9. iar noi suntem 12 frati :)) ca sa vezi :)

    RăspundețiȘtergere
  10. draga David..ai un blog foarte condansat si greu de patruns..una din chestiile care m-au incitat...sa aveti evolutie frumoasa toti..nr..binecuvantat..noi santem trei adica 2+1 din 12hi-hi

    RăspundețiȘtergere
  11. La mine in familie pe data de 12 au decedat sora mea, bunicul meu si strabunica mea dat in ani si luni diferite. Dar tot pe data de 12 sa nascut si o verisoara de a mea are vreo impotranta sau vreo legatura ? Data de 12 e o zi cu necazuri pentru familia mea? ma puteti ajuta va rog?

    RăspundețiȘtergere
  12. cifra 12 este strict legat de simbolul celor trei laturi,celor trei dimensiuni,laturii fizice,spirituale,sufletesti.cifrele sant mai mult decat o pura matematica ele sant muzica,mesaj,vibratie existenta totala e universului etern...va pot ajuta in masura in care am mai multe informatii clare si stiu ce va nelamureste.zi de zi primim mesaje care au caraterul de a ne perfectiona.nu supersistitii,nu ghicitori .miracolele ii apartin lui Dumnezeu.in schimb sa nu uitati ca nimic in viata aceasta nu este intamplator...lectiile ne sant repetate pana le invatam...personal cred ca orice numar,nume,rezoneaza cu noi definindu-ne...iar noi santem totali in trei..dimensiuni...fizic,spiritual,sufletesc...cu mare drag va ajut cand imi povestiti mai pe larg...o seara cu lumina,zbor si mult zambet..sa aveti

    RăspundețiȘtergere
  13. Am gasit cam "tarziu" ( sau poate doar atunci cand trebuia...) articolul. Sunt interesat de un schimb de ionformatii in domeniul numerologiei , in special in ceea ce priveste semnificatia numarului 12. Astept o aprobare !

    RăspundețiȘtergere
  14. oricand cu placere...o zi cat se poate de buna sa aveti

    RăspundețiȘtergere
  15. interesant ... sunt nascuta in 12.12 ...

    RăspundețiȘtergere

fa o criza neuronala