miercuri, 25 martie 2009

SA INVATAM SA IUBIM PAMANTUL


Pamantul-il cunoastem ca si casa noastra,dar si planeta a sistemului solar care se invarteste in jurul soarelui,la o distanta numai buna pentru mentinerea vietii.Planul ecuatorial terestru este inclinat ceea ce produce fenomenul inegalitatii zilelor si noptilor,anotimpurile si zonele climatice.Forma pamantului,considerat ca suprafata de echilibru hidrostatic,adica suprafata oceanelor prelungita sub continente poarta numele de geoid.Suprafata uscatului reprezinta28 la suta,pe cand a apelor ,restul.
Prin observatii geologice concrete,se cunoaste alcatuirea paturii externe a planetei noastre.In constitutia acestei paturi se disting roci sedimentare,metamorfice si magmatice.Cunoasterea alcatuirii zonelor adanci se cunoaste din studiul meteoritilor,al propagarii undelor seismice si pe datele geo-chimice.Se presupune ca pamantul este format din invelisuri concentrice-numite geosfere.Pamantul e extraordinar de complex si cu multe hainute pe el,astfel avem:
-ATMOSFERA:invelisul gazos al pamantului
-HIDROSFERA:invelisul de apa al pamantului,cuprins intresuprafata acestuia si atmosfera
-SCOARTA TERESTRA:care se intinde si ea pe adancimi de 80 de km,
plus multe altele...ce nu putem sa omitem este:
-BIOSFERA:invelisul pamantului format din organisma care traiesc la suprafata,in apa sau in aer.


Pe de alta parte,el este originea,pantecul etern din care iau nastere toate fiintele.Oamenii care traiescla tara sant capabili sa simta sufletul pamantului:ei stiu cand acesta trebuie udat,stiu cand roadele sant bune si daca pot insamanta sau trebuie sa lase pamantul sa se odihneasca.Stiu cum sa-l lucreze si cum sa-i descopere comorile ascunse.
In Biblie se spune ca oamenii sunt facuti sin lut si ca in el se vor intoarce,Prin atingerea pamantului,prin sarutarea lui se formeaza o legatura extraordinara a omului cu acel loc.Pentru ca este considerat un simbol al al belsugului si stabilitatii,se spune ca daca patul nuptial este asezat direct pe pamant,cuplul va fi de nedespartit si foarte fertil.
Intre Adormirea Maicii Domnului si Ziua Cucului nu e bine sa se are pamantul sau sa fie lovit decat in anumite ritualuri...pentru in acest timp el se odihneste.

Omul modifica echilibrul natural al pamantului,din cauza exploatarii resurselor,clima se schimba,iar habitatele naturale sant din in ce mai mult in pericol.Pentru a ajuta Pamantul si vietuitoarele sa supravetuiasca,trebuie sa poluam mai putin,sa folosim mai bine energia si resursele naturale si sa reciclam mai mult ceea ce producem.

Gaurile din stratul de ozon-in stratosfera este prezent un strat de gaz care protejeaza pamantul de cele mai periculoase radiatii solare,cele ultraviolete.Anumite produse chimice..provoaca gauri in ecast strat,in special la poli.

Efectul de sera-anumite gaze se stratifica in atmosfera,ele impiedica raspandirea caldurii emise de pamant in spatiu,provocand o incalzire usoara dar constanta,fenomen cunoscut sub numele de efect de sera.

Ploaia acida-anumite gaze nocive,se amesteca cu norii si fac ca ploaia sa fie mai acida decat de obicei-aceasta dauneaza animalelor si plantelor si distruge piatra cu care sunt construite cladirile.


Acestea fiind spuse:va rog sa va opriti o secunda din alergarea cotidiana,lipiti-va urechea de pamantul pe care calcati,auziti ce va spune...daruiti-i inima voastra ca sa o puteti simti pe a sa...uibiti-l si va va darui insutit...Ocrotiti creativitatea ...protejati..tot ce a facut Divinitatea pentru noi intr-un gest sublim de iubire..

Sau doar egoist...ganditi-va la copiii si nepotii vostri si ei trecatori pe acest pamant..

Niciun comentariu: