vineri, 31 iulie 2009

BINELE SI RAUL


A pretinde ca Binele nu poate exista in absenta Raului,dupa cum au afirmat unii,inseamna a spune ca Dumnezeu nu poate exista in absenta Diavolului;aceasta asertiune constituie o blasfemie;maniheismul,versiune gresita a unei doctrine oculte primitive,promoveaza acest principiu,atribuind Creatiunea,in mod egal,unui principiu bun si unui principiu rau.
Singur Dumnezeu este,Dumnezeu singur este Dumnezeu si el este infinit.Raul nu este un principiu,este intunecarea binelui,absenta lui Dumnezeu,asa cum intunericul este absenta luminii.La fel,s-ar putea spune ca Diavolul este fata de Dmnezeu ceea ce este intunericul fata de luminina.S-a demonstrat foarte convingator de catre teologi precum sf.Toma,sf.Augustin,sf.Denis Aeropagitul si de Lacuria.Raul este relativ;numai Binele poate fi absolut.Ideea de doua absoluturi ar fi de altfel antinomica si contradictorie.Pe de alta parte,Diavolul,asa cum este conceput de obicei nu poate exista in Dumnezeu,care este o entitate de o puritate infinita.El nu poate insa exista nici in afara lui Dumnezeu,pentru ca ,inacest caz ar exista delimitari,iar Dumnezeu,fiind infinit,nu poate avea limita.
Raul se naste din om si acest Rau este efectul imperfectiunii;iar imperfectiunea provine din faptul ca omul este o fiinta limitata in timp si spatiu.A intreba de ce omul nu a fost creat sa fie perfect,inseamna a intreba de ce fiinta contingenta,limitata,nu este fiinta infinita;aceasta inseamna sa intrebi de ce omul nu este Dumnezeu.
Ce este,deci,Diavolul?
,,Diavolul,spune Eliphas Levi,este magnetismul raului,o forta fatala,un izvor de ura si greseala,materia revoltata impotriva spiritului,fluidul vietii simbolizat prin sarpe,o forta naturala,nepericuloasa cand este supusa legii morale,insa fatala,precum sarpele ademenitor,atunci cand refuza sa se supuna dominatiei spiritului."
Dupa cabalisti,sarpele este simbolul fluidului vital;dar el este de asemenea emblema vietii materiale.
In textul egiptean a lui Moise,preotul lui Osiris,sarpele nu inseamna altceva decat atractia sinelui pentru sine,atractia originara,redata printr-o hieroglifa reprezentand un sarpe desenat intr-o maniera anume.
S-au facut intotdeauna mari confuzii intre numele lui Lucifer si Satan,care in realitate nu au nimic in comun.Satan este un inger decazut,Lucifer este ingerul Sacrificiului.Dar acest subiect este rezervat celui exclusiv ezoterism.Sa adaugam de asemenea ca daimonul din grecesul daimon-divinitate...nu este diavolul.Exista in sfarsit monstrul simbolic pe care megicienii il numesc Dragon sau Pazitorul pragului,forta care se manifesta atunci cand adeptul incearca sa comunice cu planul astral.
Cartea lui ENOH,povesteste ca cel ce a fost in fruntea spiretelor rebele ,a fost SAMIAXAS,dar Azazel,ultimul dintre ingerii cazuti..s-a ridicat la rangul de conducator.Dumnezeu i-a poruncit atunci lui Rafael,ingerul adevaratei stiinte,ingerul magiei albe.In ocultism rafael este ingerul aerului,iar Azazel conducatorul demonilor vatamatori din aer.
Cabalistii ne arata doi ingeri Samael cel alb-executorul inaltelor lucrari divine si Samoil cel negru,numit si tatal invelisurilor...Spiritele osandite sant invelisuri golite de adevar.Circumcizia la evrei,simboliza eliminarea greselii,adica adorarea lui Dumnezeu fara vreo manifestare vizibila,fara vreo manifestare vizibila,fara intruchiparea materiala,fara invelis.

17 comentarii:

Cristian Lisandru spunea...

Da, se pleacă tot timpul de la ideea că Binele şi Răul sunt legate. Unde este bine, hop şi răul, scoate capul... Mi-e teamă că ni s-au trasat nişte repere şi ne deplasăm printre ele...

nakudo spunea...

pai daca acceptam reperele..Cristian...cati oameni ai auzit tu spunand...vai draga iubesc si defectele tale

life spunea...

daaa....doar in filme " Vai draga iubesc defectele tale pentru ca nu ai niciunul!"...era o comedie acum mai mult timp cu un tip care spunea chestia asta cu defectele :)..cat despre postare : felicitari! :d

Nicolae Anca spunea...

foarte frumos ai adus in discutie problema binelui si a raului; observ ca e incorect spus ca binele nu poate exista in absenta raului... ne complacem spunand asta pentru ca de fiecare data cand ne este bine si intalnim cate un obstacol sau impas, dam vina pe imposibilitatea lucrurilor de a merge intotdeauna ca pe roate!

Foarte folositoare postarea, am sa iau aminte ca o concluzie, la un lucru foarte important... si anume, acela ca binele exista oriunde il vezi tu, cu ochii sufletului si al credintei!

elena marin-alexe spunea...

In primul rand pot sa spun ca diavolul este departe de a fi vreodata ' nepericulos'. Apoicu siguranta pot afirma ca satana si lucifer, una sunt.
Cat despre circumcizie, aceasta este un legamant pe care Dumnezeu l-a facut cu omul si in speta cu AVRAAM si semintia lui, si e un simbol al jertfei care avea sa urmeze.Iar daca lucifer este numit ingerul sacrificiului, este pentru-ca datorita inselaciunii de care s-a folosit, a atras drept consecinta jertfa Domnului nostru Isus Hristos.
Stefy draga mea scuza-ma pt. comentariu dar asta am citit eu in biblie si asta e ceia ce cred eu si toti crestinii indiferent de denominatiunea din care fac parte.
Te pup cu mare drag si nu uita ca Cineva a murit si pt. tine, ca sa ai viata vesnica impreuna cu EL. o ZI BINECUVANTATA SA AI!

Dr.Vasvari A. spunea...

Binele si raul de saluta cu partea sa buna(daca o are). Salut voios!

nakudo spunea...

life-asa este...de ce crezi ca stam la filme...avem si noi maturii povestile noastre cu care adormim..

nakudo spunea...

anckhiy-binele e absolut..parerea mea..poate ar fi mult mai bine sa dam sanse celor din jur...nu santem mai sfinti decat altii..pe bune

nakudo spunea...

draga doamna Elena-va asteptam...multumesc si de cealalta viziune extraordinar de importanta..stiti ca eu doar fac sinteze...si nu ofer un drum...omul e liber sa aleaga..insusi Domnul iisus spune:iata eu stau la usa si bat...daca aude cineva glasul meu si-mi va deschide..eu voi intra...sant crestina...spun ca ceea ce ne ofera crestinismul nu ofera nici o alta religie sau filozosie...darul vietii si cunoasterii...al dragostei fara nici o plata...inima sa avem si sa vrem sa deschidem usa...va iubesc pentru tot ceea ce santeti...va imbratisez cu mare drag

nakudo spunea...

aquarius..poti sa ma saluti si cu partea rea...fac fata...chiar voios...tu sa fi-i impacat cu tine si sa -ti deschizi inima...poate un pic mai putin mintea...ca e prea multa..si rationala...adevarul nu e intotdeauna ceea ce putem pipai concret...uneori e doar inima si multa traire...cu drag..

nakudo spunea...

pentru ca cineva a inteles foarte gresit ce am transmis si s-a simtit ranit...am sa fac o chestie care-mi displace...ma explic...crestinismul ma reprezinta pentru ca in nici o religie sau cult sau filozofie nu am intalnit atata iubire si sacrificiu...deci doar imaginati-va dumnezeu-perfectiune..absolutul coborand din raiul..universul sau divin...treptele spre nivelul nostru uman...ba mai mult..el perfectiune accepta sa locuiasca in trupul uman...in inchisoarea trupului carnal...nu inger...nu duh...etc...carne...om cu tot rahatul din el...noi oamenii ce facem?il facem profet nebun..il umilim...radem de el apoi il rastignim...ce face el?accepta tot...ne iarta...ne iubeste...si da o inima noua...viata si nemurirea...uite de asta crestinismul...sansa..iubirea...iertarea...imperfectiunea...sa ma ierte doamna Elena...sincer...direct...cum vad cum simt..ok?

Dr.Vasvari A. spunea...

Complicat.

nakudo spunea...

asa zic si eu...aquarius...prea complicat...mai bine respiram aer curat..nu

Dr.Vasvari A. spunea...

Complicat la patrat...

nakudo spunea...

sa nu luam lucrurile prea tare in serios...eu daca mi-as pierde simtul umorului..as muri pe loc

Dr.Vasvari A. spunea...

Dar eu tocmai mi-am redobandit simtul umorului, educat de tine.

nakudo spunea...

sa speram ca nu ti-l pierzi prea usor..anunturi la obiecte pierdute abia de maine..se poate