miercuri, 2 septembrie 2009

El Greco


El Greco
Pictor, sculptor, arhitect si al Renasterii spaniole
1541-1614

El Greco (grecul) a fost un pictor, sculptor si arhitect al Renasterii spaniole.De obicei isi semna picturile folosind litere grecesti, trecandu-si intreg numele: Domenicos Theotokopoulos.
El Greco s-a născut în Creta, care a fost la acea vreme parte din republica Veneţia, şi Centrul de arta post bizantina.S-a instruit şi a devenit un maestru în această tradiţie înainte de a călători, la 26 ani la Veneţia, după cum au facut si alti artisti greci. În 1570 s-a mutat la Roma, unde a deschis un atelier de lucru şi a executat o serie de lucrari.In timpul sederii în Italia, El Greco si-a îmbogăţit stilul cu elemente de manierism şi renascentiste.In 1577 s-a mutat in Toledo, Spania, în locul în care a trăit şi a lucrat până la moarte.In Toledo, El Greco a primit mai multe comisioane majore şi a produs cele mai cunoscute picturi ale sale.
Stilul lui El Greco dramatic şi expresionist a fost întâmpinat cu retinere de contemporanii săi, dar a găsit apreciere în secolul XX.El greco este privit ca un precursor al expresionismului cât şi cubismului, în timp ce personalitatea lui şi lucrările sale au fost o sursă de inspiraţie pentru poeţi şi scriitori, cum ar fi Rainer Maria Rilke şi Nikos Kazantzakis.El Greco a fost caracterizat de savanţi moderni, ca artist, astfel stilul sau individual neregasindu-se in nici o scoala.El este cunoscut mai ales pentru cifrele cotiş alungite şi adesea fantastice,imbinand traditiile bizantine cu cele din picturile din Vest.

Material primit de la domnul Cest Ginesta,caruia ii multumesc.

2 comentarii:

Ana Gabriela spunea...

minunat...primul meu film la cinema a fost El Greco...o poveste fascinanta:D

nakudo spunea...

primul meu film?nici numai tin minte la cei un miliard de ani ai mei...cred ca nici nu aparuse filmul...uneltele de piatra..ha-ha