joi, 29 octombrie 2009

http://www.tattoo-magazin.ro/

August 21st, 2007 de tattoo-magazin.ro

Primele manifestari a ceea ce numim astazi ‘body art’ au aparut, cu aproximativ 12.000 de ani i.Hr.: cei care aveau rani pe corp, incercau sa le vindece prin frecarea cu cenusa. In urma cicatrizarii zonelor afectate ramaneau urme negre, asemanatoare unor desene.

Inscriptiile pe piele si autoprovocarea cicatricilor au devenit in scurt timp o traditie puternic incarcata simbolic, reprezentand, fie statutul social, fie apartenenta la un anumit grup sau starea de doliu.

modele tatuajemodele tatuajemodele tatuaje

Nu se cunoaste exact unde au fost primii oameni tatuati de pe planeta, inca se dezbate aceasta problema, ultimele descoperiri ne indreptandu-ne catre Egipul antic si poporul eschimos. Tatuajele difera de la o populatie la alta dar ideea ramane aceeasi…cei tatuati erau o clasa privilegiata, tatuajul ingaduindu-le sa se identifice cu anumite animale, urmarind in primul rand dobandirea virtutilor intruchipate de ele, fapt care este deopotriva o manifestare a puterii ceresti si o emblema tribala. Astfel, la majoritatea popoarelor, conducatorii din timpuri stravechi aveau diverse tatuaje pe corp reprezentind numele persoanei in cauza, plante sau animale sacre pentru poporul respectiv, dar cele mai multe cuprindeau simbolul totemic care arata descendenta persoanei in cauza.

La eschimosi femeile erau tatuate pe fata ca semn de frumusete, prin trecerea unui os subtire de peste imbibat in grasime de foca si funingine. In Australia, maori, nativii din Noua Zeelanda aveau aproape tot corpul acoperit cu tatuaje, inclusiv fata cu modele geometrice si spirale trasate pe liniile energetice ale pielii. Se stie ca primele tatuaje se faceau zgariind pielea pe conturul desenului, peste care se turna smoala fierbinte. Mai des folosit era sistemul de intepare a pielii. Polinezienii intepau pielea cu dinti de rechin, inmuiati in vopsea, in Japonia, acele ascutite erau confectionate din cochilii de scoici.

unealta tatuare tatuaj

In anul1876 Thomas Alva Edison patenteaza prima masina de tatuat. Aceasta era o masina ce avea ca baza un motoras electric. Dupa primul razboi mondial tatuajul a capatat o larga raspandire. Asa ca tatuajul nu este o moda ci o forma de eliberare initiatica subconstienta de cele mai multe ori.
Nici poporul roman nu face exceptie, marile familii domnesti Basarabii si Musatinii, cu toate ramurile lor descendente isi insemnau copii cu simbolul dinastic. De asemenea, in Asia tatuajele au fost si sint la mare prêt, in Thailanda existand un templu dedicat tatuajelor.

tattoo

In secolele al XVI-lea si al XVII-lea, marinarii au fost cei care au adus tatuajul in Europa, iar in Statele Unite tatuajele au continuat sa faca deliciul matelotilor pana in secolul al XX-lea, cand sensul lor a luat o noua turnura.

Dupa Al Doilea Razboi Mondial, obiceiul a devenit cu atat mai blamat cu cat era asociat delincventei juvenile si stilului ‘biker’. In cultura americana, in general, tatuarea pielii nu era foarte apreciata. In anul 1961, izbucnirea unor epidemii de hepatita si a unor forme de intoxicatii ale sangelui, a dus la interzicerea practicii in mai multe zone.

Desi existau saloane dotate cu instrumentele necesare realizarii tatuajelor, putini le utilizau in mod corespunzator. In plus, presa bombarda pe buna dreptate, publicul cu informatii denigratoare pe aceasta tema.

tattoo

Tot in acea perioada, perspectivele s-au schimbat radical, odata cu aparitia lui Lyle Tuttle, cel care a reusit sa foloseasca influenta mediatica pentru a aduce in plan pozitiv imaginea peiorativa sub care se afla arta ‘decorarii pielii’. El a tatuat corpurile unor celebritati ale vremii, in principal femei, pe care le-a adus apoi in lumina reflectoarelor. Initiativa a fost un succes, de vreme ce marile reviste si posturi de televiziune il abordau frecvent pentru a oferi publicului diverse informatii despre tatuaje.
La inceputul anilor ‘90 se producea o renuantare a fenomenului, iar semnificatia tatuajelor s-a redus la mercantilism intr-o societate care parea ca se indreapta cu pasi repezi spre desacralizare. Astazi, traditia revine cu forte noi sub forma unui trend in continua dezvoltare. Desi amatorii moderni nu sunt motivati de aceleasi principii pe care le aveau in vedere pasionatii erei de inceput a tatuajelor, inca se tine cont de o parte a simbolisticii antice.
Astazi nimic nu mai e la fel… Din era rock tatuajele au pasit spre noi orizonturi si momentan sunt preferate de tot mai multe celebritati pop & rap.

AJ

In Siberia a fost descoperit un mormant din gheata cu o femeie tatuata vechi din: 2500 inainte de Christos.

mumia

In zilele noastre partea artistica a tatuajului a luat o directie de nevisat acum 20-30 de ani in urma. S-a ajuns la creatii greu de redat chiar si pe o panza cu pensula.

O scurta trecere prin timp a tatuajului:

Barbat din Noua Zeelanda - Aceasta pictura este din 1771 a fost desenata de James Cook, cel de-al doilea explorator care picteaza un barbat Maori cu motive moko pe fata (tatuaj pe fata).

demo

Poza: National Maritime Museum, London

Un client vechi - O pictura pentru a impresiona - 20 martie 1880.

demo
Poza: din colectia lui Lionel Titchener, British Tattoo History Museum, Oxford

Pictura ce era pe majoritatea afiselor pentru evenimente. (Artistul si data necunoscuta)

demo

George Burchett - In lucru la salonul sau, circa 1950
Poza: ©Din colectia lui Lionel Titchener, British Tattoo History Museum, Oxford

foto

Zoe Windle - Diverse modele, pe umeri si brate.

demo

Poza: © National Maritime Museum, London

Walter Kirkpatrick Tribale si diverse modele

tattoo

Poza: © National Maritime Museum, London

Malcolm Riches Model peste negru

tattoo

Poza: © National Maritime Museum, London

Jane Woodgate Aripi de inger

tattoo

Poza: © National Maritime Museum, London

Cathy Walker Model de stele punctuate.

demo

Poza: © National Maritime Museum, London

Doua,trei sfaturi inainte de a te tatua!

Alege cine o sa-ti faca tatuajul dupa ce vezi un portofoliu cu lucrari facute de artistul salonului respectiv. E bine sa stii ce vrei inainte de a intra intr-un studio de tatuaje.
Asigura-te ca nu esti alergic la materialele ce se folosesc inainte si dupa tatuaj.
Tatueaza-te doar intr-un salon de tatuaje, curat, ordonat, unde curatenia si igiena este vizibila. Daca nu-ti place cum arata salonul sau tatoo-artistul (curat si prezentabil)puteti pleca, nu te costa nimic! Sanatatea ta este pe primul loc! Daca nu ai gasit acest salon, cauta unul in apropierea orasului tau (sunt clienti care calatoresc 300 - 400km, pentru a se tatua in conditii optime).

acest articol nu-mi apartine dar mi s-a parut cea mai reala relatare..o revista on-line care face toti banii....

5 comentarii:

Cristake1974 spunea...

Eu sunt unul din idioţii inculţi cărora nu le place să se tatueze. Adică nu mă încântă tatuajul. Sunt de acord doar cu tatuajele în care clientul e despuiat, iar ca materiale de lucru se folosesc catranul, penele şi se face de către cel puţin o duzină de meseriaşi. Deodată.
:p

Serios, chiar nu îmi plac tatuajele. Nu că ar conta asta.

nakudo spunea...

mi se pare normal sa ti placa unule chestiile si altele nu...eu consder tatuajul o arta..nu alea cu,,te iubesc lenuta"nu-mi plac de exemplu tatuajele gigant si cred ca tatujul e o forma de infrumusetare..asa cum ti-ai pune cercei..e adevarat ca nu-l poti schimba in fiecare zi...apoi cineva vazand tatuajele mele...tot o chestie cu blesteme catran si arderi in fovc cu furci mi-a recomandat..asa ca nu e exclus sa ai dreptate...

nakudo spunea...

masajul nu e pentru idioti ca tine..ci pentru ceilalti..aia cu catranul si furcile...bbre

giulia spunea...

mie îmi plac tatuajele si probabil daca as fi fost tânara si sexy mi-as fi facut unele, discrete.

asa, copii din curte, ca sa mai faca un ban, îmi tatueaza vara câte un fluture pe umar (probabil cu carioca pentru ca dispare repede).

nakudo spunea...

draga giulia sa nu te aud ca nu esti sexi..ca vin pana-n spania si te bat cu jordia...asta e complex bre..sexi...frumoasa nu inseamna 50 de kg..etc..etc...esti frumoasa si sexi oricand doar sa vrei...sa te simti asa ce emani tu vor percepe si cei din jur...erotism..frumusete..inteligenta...si mie tot cele discrete imi plac...am echilibrul tatuat si numele in japoneza si bratara mistica pe picior si...gata...te poop...vreau sa zambesti si sa te vad vesela..esti un om deosebit....te imbratisez ...da tot iei bataie