vineri, 16 octombrie 2009

Radonul


Daca nu te-ai ingrijorat suficient de toate problemele cu care te lovesti zi de zi,adevarat-in functie de numarul de neuroni a fiecaruia,va anunt caar fi un motiv de insomnie.Poate o parte deja stiti...dar eu fiind o generoasa cand e vorba de impartit insomnii..zic de un gaz ,,simpatic"care cica ar fi langa noi si in noi...convetuind pasnic si fara sa ne deranjam prea des.GAZUL ASTA CIUDAT ...care cica se numeste radon ne da cancerul pulmonar...printre altele..el se poate gasi in sol,in panza freatica,in ceata si ia liftul din interiorul pamantului cu care urca prin ce crapatura ce o gaseste la indemana.
..Radonul este un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului, cel din urmă provenind din dezintegrarea uraniului. Este prezent în anumite soluri şi poate fi transportat prin intermediul mediilor poroase, în special prin fenomenul de convecţie.
Radonul este un element chimic cu simbolul Rn şi numărul atomic 86.Este al cincilea element chimic radioactiv descoperit, provenit din dezintegrarea radiului, care la rândul lui provine din dezintegrarea uraniului. A fost descoperit in anul 1900 de către Friedrich Ernst Dorn. Face parte din grupa gazelor rare. Cresterea concentratiei de radon in atmosferă anuntă apropierea unui cutremur.Radonul este inodor, incolor, insipid, dar la temperaturii scăzute sub punctul de inghet 202 K (−71 °C; −96 °F) are o culoare fosforescentă strălucitoare, care se transformă in galben când temperatura scade şi devine orange-roşu la temperaturi sub 93 K (−180.1 °C; −292.3 °F). La valori normale ale temparaturii şi presiunii, Radonul formează un gas monoatomic cu o densitate de 9,73 kg/m3, de aproximativ 8 ori mai mare decât densitatea atmosferei Pamântului 1.217 kg/m3. Radonul este un gas periculos :cauzează moartea a sute de mii de oameni pe glob, provocând cancerulu la plamani, se gaseste in sol, roci şi apă şi nu poate fi detectat de către om. Este utilizat in domeniul medicinei şi stiintei.
Si uite asa stam la discutii eu si alti nebuni...si ne intrebam cata apa de fantana am baut cu asa ceva...si daca ultimile fantome zarite pe vreme de ceata...nu erau cumva fosforsescente radonoase.

4 comentarii:

Cristake1974 spunea...

Eu sunt fumator inveterat, de-acuma... asa ca radonul asta e un soi de mizilic, nu ma prea sparie. Multam de info, totusi.

nakudo spunea...

si eu fumez ca un turc..deci gazul ista doar m-a intrigat...nu auzisem de el...apoi l-am consolat pe taica-meu..zic daca nu facea-i tumoare uite facea-i cancer pulmonar...interesant chestie totusi ..sa recunoastem...doi tigarile de la mine si cafea...fara gaz sarin..o seara frumoasa cristake

Uncas spunea...

Foarte interesant.Oare cum se numeste radonul virtual?

nakudo spunea...

intelectuali,snobi,falsi,fanatici,paranoicietc..etc..etc..uncas...