Robert Delaunay (*12 aprilie 1885 Paris - †25 octombrie 1941), pictor francez, iniţiator al orfismului (nume dat de Guillaume Apollinaire), orientare artistică derivată din cubism, care aspiră către primatul culorii ca mijloc de detaşare a luminozităţii şi a dinamismului. Delaunay şi–a construit tablourile folosind, preponderent, contrastul cromatic simultan, recompunând formele (seria "Tour Eiffel"), pentru a ajunge într-unele din operele sale la reprezentări abstracte ("Forme circulare", "Ritmuri infinite").
Robert Delaunay expune pentru prima dată în 1904 la "Salonul Independenţilor" şi se împrieteneşte cu Jean Metzinger şi cu Douanier Rousseau, prin intermediul cărora descoperă fauvismul şi pointilismul, înainte de adera, începând cu anul 1908, la mişcarea cubistă. În această perioadă o cunoaşte pe tânăra pictoriţă de origine rusă, Sonia Uhde-Terk, cu care se căsătoreşte, ea semnând de acum încolo cu numele Sonia Delaunay-Terk (1885-1979. Mai târziu vor lucra împreună la mai multe proiecte decorative. La Paris, cu ocazia Expoziţiei expresioniste din 1912, întâlneşte pe Paul Klee, August Macke, Franz Marc şi Hans Arp.
Împreună cu Fernand Léger, realizează picturi murale pentru "Expoziţia de Arte Decorative" din 1925. Pictează portretele unor prieteni, poeţi şi muzicieni cu tendinţe avangardiste, ca Philippe Soupault, Tristan Tzara, André Breton, Louis Aragon, Igor Stravinsky. După 1930 creează aproape exclusiv artă abstractă, folosind ca materiale nisipul, mozaicuri, caseină şi piatră de şlefuit pentru a efectua reliefuri. Împreună cu Sonia Delaunay-Terk, André Lhote şi Jacques Villon execută decorarea sălii de sculptură pentru "Salon des Tuileries" şi, cu această ocazie, către 1938, pictează trei mari "Ritmuri", care sunt ultimele sale opere mai importante.
Robert Delaunay moare la 25 octombrie 1941 în Montpellier.
2 comentarii:
Sincera sa fiu nu-mi place cubismul, dar mozaicurile lui Delaunay sunt superbe.
Jocurile de culori circula armonios si ma incanta.
Hai ca te pup si plec....
o sa vedeti combinatiile de culori privite indelung creeaza iluzii fascinante de perceptie...pup.
Trimiteți un comentariu