vineri, 6 noiembrie 2009

PUTEREA GANDULUI


Orice cuvant pe care il utilizam are pentru noi o semnificatie atribuita in functie de fondul nostru afectiv si cultural si dispozitia de moment si de contexul in care este rostit cuvantul,in mintea noastra sau cu voce tare,de noi insine sau altcineva.Sensul pe care il atribuim noi personal unui cuvant poate fi sensibil diferit de acela indicat de un dictionar,acest sens particular face de altfel comunicarea dificila.Vi s-a intamplat,cu siguranta,sa fiti in dezacord cu un interlocutor,pana in momentul in care deveniti constient ca,in realitate,nu exista nici o neintelegere intre voi:pur si simplu,sensul pe care il atribuiti unui cuvant anumit este diferit.De fapt fiecare traieste cel mai adesea in lumea sa si conform adevarului sau.Lumea cuvintelor mele este intr-o oarecare masura,diferita de lumea cuvintelor voastre.
Un cuvant poate avea de asemenea un sens in functie de contextul in care este rostit(acest sens,dupa cum vom vedea imediat poate sa nu fie acelasi pentru persoana care il pronunta si pentru cea care il aude,se intampla destul de frecvent).De exemplu,,ticalosule" poate fi spus cu o astfel de intonatie si intr-un asemenea context incat ar vrea sa insemne,,dragul meu".Totusi,semnificatia particulara pe care o atribuim unui cuvant,intr-o imprejurare precisa,coexista,in inconstientul nostru si al interlocutorului nostru cu sensul pe care limba i-l atribuie de zeci sau sute de ani.
Prin gandurile noastre ,cream o lume conform convingerilor noastre si formularii lor.Este o lume reala?Bineinteles ca nu,pentru ca fiecare fiinta umana creeaza gandind o lume aparte.Lumea reala este infinit mai vasta si in mod esential de o alta natura decat lumile pe care gandurile noastre sunt capabile sa le conceapa si sa le exprime in cadrul limitelor noastre,al intelegerii intelectuale a ceea ce este.
Elementele de baza pe care le utilizeaza mentalul pentru a functiona,pentru a structura relatia sa cu lumea si pentru a o intelege sunt date de simturi.Acestea insa,au acces doar la o farama de realitate si chiar si in acest perimetru ingust in care evolueaza,informatiile pe care le ofera sant aproximative si indoielnice.Mentalul si sentimentele -sunt instrumente de cunoastere si de comunicare ca si incitatori la actiune,care se manifesta intr-un domeniu extrem de ingust,extrem de restrans,in raport cu nemarginirea lumii reale.Prin insasi natura sa,mentalul este incapabil sa acceada la realitate,ne ingaduie sa percepem doar un reflex palid al acesteia,puternic personalizat de fiecare din noi.
Ceea ce cunosc din univers,cunosc prin gandurile mele.Aceasta cunoastere este o consecinta a modului in care imi reprezint lumea,el insusi conditionat de calitatea relatiei mele cu aceasta lume.Legatura mea cu lumea este constituita in principal din ganduri,din convingeri,asociate cu senzatii,cu emotii si sentimente.Asa cum sant gandurile mele despre lume,asa este si lumea in care traiesc.
sinteza dinRene Sidelski-cu ajutorul profesorului meu...acest articol este indicat adultilor cu conexiuni neuronale nedereglate cu varsta intre 6 si 100 de ani

9 comentarii:

Ana Gabriela spunea...

foarte interesant acest subiect abordat draga mea nakudo...

chair vorbeam deunazi cu dirigul meu...despre trivialitatea cuvintelor...si discutam de faptul ca "nu cuvintele sunt vulgare, ci contextul in care e folosit"...deci nu cuvantul de sine statator zgarie simtul etic al auzului...ci faptul ca e pronuntat intr-un context in care nu are loc...am sa dezvolt tema la mine pe blog intr-o zi...

te pup draga mea...

Cristake1974 spunea...

Sunt totusi cuvinte care, indiferent cum le rostesti, suna obscen. De pilda "Guta".

GRIGORE ROTARU spunea...

1) Cine sunt eu ?- a întrebat Iisus. Ei I-au zis: “Tu eşti manifestarea escatologica a fundamentului fiinţei noastre… Ceee !

2) Mihai Eminescu a zis: „Creierul este cântarul înţelesului !“. Toate populaţiile din nesfârşirea cosmică acordă întâietate gândirii: numai în faţa gândului timpul descreşte ! Gândul are mai mult decât trei dimensiuni; acest lucru este greu de înţeles pentru oricine. Spaţialitatea gândului este limita fascinaţiei. Dacă Universul nu este gândit - dispare. Si tot asa.

3) Cat despre unde dai si unde crapa - este firesc a se intampla, graba de toate zilele, nonapetitul pentru panganelele poeticesti si ...ceea ce este grav ... pozitia numita maini infipte in solduri din partea adversarului.
Un cuvant te poate trimite dincolo de stele sau in D2.
Acum ce sa zic: fata de discutiile acestea numite comentarii trebuie sa fim cumva elastici; mai in doi peri, mai cu sens multiplu, mai cate o vorba de pardon, etc.
Depinde si de omul care primeste.
Sa ne rugam sa avem parte de interlocutori cu ganduri curate !

nakudo spunea...

apai mai raza si ca am mai vorbit de dirigu tau..tare mare noroc ai cu un profesor asa de complex..imi place ce munceste cu voi...da si fondul e bun ca altfel nu avea cu cine...:)

nakudo spunea...

cristake filozofia timpurilor noastre..e consemnat..guta si restul...dar nu ne punem cu ,,valoarea mea-valoarea mea"hai o seara faina

nakudo spunea...

foarte mult depinde si de omul care primeste domnule Rotaru...si intradevar..sa avem parte de interlocutori cu ganduri bune..ca acum drept vorbind toti avem si ganduri murdare..da nu recunoastem..daca eram sfinti nu eram pe pamant..o seara lina va doresc..fara persoane cu personalitati multiple

Andrei Răduţu spunea...

Mi s-a intamplat sa vad 2 variante care pur si simplu nu se potrivesc nici una la aceeasi poveste si sa traiesc o chestie ca in basme...sa am on super telepatie cu o persoana...ne simteam de la mare distanta pana si cand ne simteam nasol...fara nici un semn...si asta e doar o chestie mica...ciudate si mintile astea...

nakudo spunea...

raspunsul vine de la sine rappa ru...dar exista persoane cu care vei avea o comunicare speciala..toti avem...am zis eu ca e ca sa te ticnesti articolul..ha-ha....poop

Andrei Răduţu spunea...

Dap...aveai dreptate:)