sâmbătă, 26 decembrie 2009

Sfantul STEFAN


Sfântul, slăvitul şi mult lăudatul Apostol Ştefan Întâiul-mucenic (din greceşte Στέφανος, "coroană") a fost unul din primii convertiţi creştinidintre evreii greci, unul din primii şapte diaconi hirotoniţi de Apostoli şi primul mucenic al Bisericii Ortodoxe. Biserica pomeneşte mucenicia Sfântului Ştefan în 27 decembrie şi mutarea moaştelor lui 2 august, dar şi în 15 iunie odată cu Sfinţii Fortunat şi Ahaic.

Sfântul Ştefan era un evreu din provinciile greceşti, rudă cu Sfântul Pavel şi a fost unul din primii şapte diaconi hirotoniţi de Apostoli pentru a sluji Biserica din Ierusalim (apoi fiind făcut arhidiacon).

Asterias spune: Sfântul Ştefan a fost "punctul de plecare al martirajului, dascălul suferineţei pentru Hristos, temelia dreptei mărturisiri, odată ce Ştefan a fost primul care şi-a vărsat sângele pentru Evanghelie."

Duhul Sfânt a lucrat cu putere prin credinţa lui, permiţându-i să facă multe miracole şi întotdeauna i-a învins pe evreii care îl provocau la discuţii.

Evreii, în ura lor faţă de Ştefan, au minţit poporul, dar Sfântul Ştefan, cu faţa strălucitoare, a reamintit poporului minunile lui pe care Dumnezeu le făcuse prin el şi chiar i-a certat pe evrei pentru uciderea lui Hristos cel nevinovat.

Poporul era foarte furios din cauza a ceea ce el credea că este o blasfemie şi 'scrâşneau din dinţi' către Ştefan. Atunci l-a văzut el pe Hristos în rai şi a povestit oamenilor ce vedea. Auzind acestea, evreii l-au scos în afara porţilor oraşului şi l-au lapidat, cu ruda sa Saul (mai târziu Sfântul Pavel) păzind hainele celor ce îl omorau pe Ştefan. Departe de locul lapidării, pe un deal, stăteau Fecioara Maria şi Sfântul Ioan Evanghelistul care au asistat astfel la primul martirizat pentru Fiul lui Dumnezeu şi care s-au rugat pentru Ştefan în timp ce era lapidat. Acest martiraj a avut loc la aproape un an de la Pogorârea Duhului Sfânt.

Moaştele Sfântului Ştefan Întâiul-mucenic au rămas la picioarele dealului timp de două zile ca să fie mâncate de câini. Dar în a doua noapte, Gamaliel— profesor al Apostolului Pavel şi al Apostolului Barnaba— împreună cu fiul său, au venit în secret şi au dus trupul pe proprietatea lor din Cafarganda unde l-au îngropat.

informatii preluate de pehttp://ro.orthodoxwiki.org/Apostolul_%C5%9Etefan_%28%C3%8Ent%C3%A2iul-mucenic%29

De asemenea, Nicodim, care a murit în timp ce plângea la acest mormânt, a fost îngropat acolo împreună cu nepotul lui Gamaliel şi cu Gamaliel însuşi după adormirea sa.

După mulţi ani, amintirea locului de înmormântare a Sfântului Ştefan s-a pierdut, până în 415 când Gamaliel i-a apărut de trei ori Părintelui Lucian, preot în Cafarganda.

Tropar (glasul al 4-lea):

Cu nevoință bună te-ai nevoit, întâiule mucenice al lui Hristos și apostole și păgânătatea tiranilor ai vădit, căci cu pietre fiind ucis de mâinile celor fără de lege, cunună ai luat din dreapta cea de sus și către Dumnezeu ai glăsuit, strigând: Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta

8 comentarii:

Cristake1974 spunea...

Tre' să recunosc douauă lucruri: dacă nu postai acilişa, habar n'aş fi avut căci mâine e Sf. Apostol Ştefan. Aviz posesorilor de nume, nu? :D
Apoi, mă bucur că ai postat ceva mai interesant decât de obicei... ştii că îs un măgăroi care fuge de metaforele tale ca dracul de tămâie şi îngerul de pucioasă.
Dar mă miră comportamentul evreilor... de fapt, mai bine tac, că se interpretează. Se pare că abia pe la Woody Allen şi Jerry Seinfeld s-au mai îmbunătăţit lucrurile, lucru pe care ţi l-am mai zis. :-"

Nicolae Anca spunea...

Daca nu ma insel te reprezinta si un Stefania? :-)
Sper ca ai avut parte de un Craciun linistit si pe sufletul tau. La Multi Ani si zile frumoase in continuare!
Te pup...

life spunea...

La multi ani tuturor Stefanilor,Stefaniilor!...In special fratelui meu si lui Nakudo!!!La multi ani!!! sa traiesti 100000000 de ani!!!Iti doresc tie si familiei tale, multa sanatate,fericire si mult noroc! multi pupici si multe imbratisari calduroase!

elena marin-alexe spunea...

Stefy! Ma bucur ca ai informatie despre Stefan, intaiul om care a suportat supliciul martiriului pana la moarte.Porti numele lui......sa nu uiti asta!
Nu pot sa-ti spun mai mult ci doar ca Dumnezeu te vrea pentru EL.
lA MULTI ANI FATA VERDE! MULTA BUCURIE , PACE, DRAGOSTE, ITI TRIMIT CU IUBIRE !

nakudo spunea...

draga mea Elena stii ca eu scobesc peste tot..apoi nici un nume e intamplator...stii asta...asa cum nici Elena nu este...stefa-stefania inseamna coroana mai exact din inima...va iubesc si imbratisez..postarea e dedicata tatei si lui Vladimir ca e si stefan....respect si iubire....dincolo de durere e primul Craciun in care multi au fost atinsi de mesaj...am primit iubirea si trimit inapoi multa stralucire divina si inima ...multa

nakudo spunea...

da cristake asa este...cum zici tu..de asta toti vedem si traim lucrurile din propria perceptie...cand depasim stadiul asta ...putem sa spunem ca ne cuibarim nitel in sanul divinitatii...mersic..

nakudo spunea...

draga mea si eu te iubesc si stii asta...ai un suflet rar...care zboara anchkiy....e liniste multa..doar ca uneori ma gandesc ca oamenii sant mai rau ca piatra...piatra tot simte...unii oameni nu..si tie zile frumoase si line

nakudo spunea...

life..copil zurliu si frumos..si fratelui tau iubire si inima ca a ta...te imbratisez cu multa dragoste..multumesc