Sfarsitul fiecarui an calendaristic marcheaza in trei mari culturi din lume,momente de raportare la divinitate,introspectie si curatire interioara,de regasire a valorilor umane si divine si multe motive de bucurie,legate de dragostea absoluta a divinitatii.Astazi vorbim despre islam,iudaism,crestinism.
Ramadanul-Viata omului este un Ramadan, momentul începerii postului (imsak) este perioada pubertatii iar momentul deschiderii postului (iftar) semnifica moartea. Cele 30 de zile de Ramadan nu sunt altceva decât nişte exercitii pentru postul robiei care dureaza o viata întreaga. Cei care ştiu sa continue o viata întreaga obişnuintele frumoase deprinse în timpul lunii Ramadan, în schimbul foamei şi setei la care au rabdat pe aceasta lume vor beneficia de cel mai frumos iftar (momentul deschiderii postului) pe lumea cealalta.
Luna Ramadan îl educa pe musulman în sensul ca cel care posteşte, folosindu-şi conştiinta se abtine de la mâncare, bautura şi de la dorintele sexuale pâna la apusul soarelui. Astfel luna sfânta a postului îl disciplineaza pe musulman sa limiteze şi sa ia sub control una dintre cele mai slabe dorinte ale sale şi anume mâncarea şi bautura. Într-adevar avem nevoie de mâncare şi bautura pentru a putea supravietui, dar mîncam şi bem fara sa tinem cont de principiile sanatatii. Da, mâncam şi bem câte ceva fara sa tinem cont de perioadele zilei, avem în permanenta stomacul plin, ignorând faptul ca acest lucru este daunator organismului nostru şi este un lucru care-i displace lui Allah.
În luna Ramadan, fiecare om care ştie sa o valorifice şi care va încerca sa descopere enigma din ea, se va bucura atât de aprecierea lui Allah cât şi a oamenilor. Postul este cea mai vizibila dovada a loialitatii. Este de asemenea o întelegere între Allah şi robul Sau. Robul renunta între anumite perioade la anumite lucruri şi astfel demostreza ca este fidel promisiunii primordiale. La rândul Sau, Allah promite ca-l va rasplati el Însuşi pentru acest devotament. Cel care îi este fidel lui Allah, cu timpul va fi fidel atât în relatiile familiale cât şi în cele sociale, devenind astfel un "simbol al fidelitatii". Da, un adept al disciplinei stabileşte dinainte cum va trai şi unde cum va actiona; îşi va desena propriul ax respectând anumite principii, fiind sigur de fiecare pas pe care îl face. Religia islamica a stabilit cu mult timp înainte principiile dupa care trebuie sa ne organizam viata. De exemplu, credinta în Allah şi în Mesagerul sau sunt esentiale în religia islamica. Aceasta credinta ne ghideaza paşii în viata. Noi suntem responsabili sa facem cunoscute numele lui Allah şi pe cel al ghidului nostru - Profetul Muhammed (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa).
ramadanul a inceput la 1 septembrie..timp de 30 de zile.
Nasterea DOMNULUI ISUS-Cartile sfinte vorbesc despre implinirea vremii.Cuvantul ne este cunoscut si cunoscut ne este si intelesul:el se refera la fagaduinta lui Dumnezeu de a ne trimite un Mantuitor.Calcarea celei dintai porunci dumnezeiesti adusese izgonirea stramosului Adam din rai si caderea lui-deci si a urmasilor lui-pana acolo ca el nu se mai putea ridica spre a-si recapata mantuirea.
In decembrie...acesta sosise.Credinta in venirea unui Mantuitor era fruct copt:ingerul adusese buna vestire prin Fecioara Maria,dumnezeiasca solie a arhanghelului Gavril inspaimantase pe fecioara,care se cutremurase smerita si accepta taina,cu adevarat mare pentru crestinatate.Staulul din Betleem isi deschise larg portile prin care avea sa intre Imparatul maririi si Isus s-a nascut,pecetile firii ramanand aceleasi de dinaintea nasterii.Nasterea aceasta supranaturala a devenit insa piatra de poticnire pentru multi care nu au putut intelege esenta crestinismului.Conceput de om,dar zamislit de Duhul sfant,Fecioara Maria nu era decat o punte de trecere a lui Dumnezeu pe pamant.Nimic spectaculos,nimic neobisnuit,ci totul neinchipuit de firesc,caci,,Lui Dumnezeu toate Ii sant cu putinta"
Tabloul nasterii este de o maretie dumnezeiasca:un staul simplu cu iesle saraca,niste pastori plini de uimire care nu stiau nimic despre Prunc,o stea stralucitoare deasupra staulului,batranul Iosif privind cu uimire si totusi cu bucurie.Si adaugam imnul de lauda al ingerilor si vom avea tabloul Nasterii,evocand in toata pioasa ei maretie inceputul slobozirii noastre din robia pacatului,nastere care crestinatatea o intampina de atunci,an de an,cantand fericita:,,Hristos se naste,marti-l,Hristos se naste din ceruri,intampinati-l.
Iudaismul-Hanuka
Sarbatoarea comemoreaza reinoirea templului de la Ierusalim dupa victoria evreilor in 165 BC asupra Syrienilor Elenisti. Antioch , regele grec al siriei, scosese in afara legii ritualurile Iudaice , si ii obligase pe oameni sa venereze zeitatile grecesti , ceea ce era in sine o profanare insasi a spiritualitatii evreiesti .
In 168 BC , Templul de la Ierusalim a fost profanat prin inchinarea lui catre Zeus , iar cativa evrei de frica au acceptat , desi ca majoritatea populatiei a fost suparata si nu a acceptat .
Lupta pentru eliberarea Templului de obiceiurile grecesti a inceput in satul Modiin nu departe de Ierusalim , iar flacara calauzitoare a fost condusa de Macabei . Totul a inceput de la faptul ca un grup de soldati greci au ajuns in sat si au cerut populatiei sa se inchine unei zeitati grecesti , si sa manance carne de porc , ceea ce este cu desavarsire interzisa evreilor. Unul dintre soldati a cerut preotului (Invatatorului pe nume Mattathias), local sa ia parte la festin , iar acesta oripilat a refuzat categoric . Deoarece soldatii greci au insistat , Mattathias a ripostat violent , scotandu-si sabia si omorandu-l pe comandantul lor . Imediat fii lui si satenii au pus mana pe arme si au atacat garnizoana de soldati greci . De frica represaliilor imediate , Mattathias si un grup mare de oameni , precum si fii lui s-au retras in munti , iar de acolo a inceput o lupta de gerila cu grecii . Pe masura ce timpul a trect tot mai multa lume i s-a alaturat a inceput o lupta cat de cat organizata impotriva ocupantilor greci , iar in 165 BC , dupa lupte grele , Judah Maccabee , unul din fii preotului a cucerit Ierusalimul si a invins armatele grecesti . Bucuria a fost fara seaman . Evreii si-au recuperat mandria nationala si credinta si mai presus de toate au reinceput sa-l slujesca pe D-zeu conform credintei lor .
Totusi nu la aceasta se refera sarbatoarea . La intrarea in Templul de la Ierusalim s-a constatat ca lipsea o gramada de lucruri , printre care si Menorah (candela sfanta , pe care insusi D-zeu I-a poruncit lui Moise s-o faca , pentru ca Preotii s-o tina aprinsa , lumina simbolizand cunoasterea , invatatura , intelepciunea etc). Dupa reparatiile de rigoare a Templului , au decis sa se faca o sarbatoare mare in cinstea aceasta , iar Macabeii au dorit reaprinderea candelei refacute . In acele timpuri candela ardea cu un ulei de masline foarte rar , care se obtine foarte greu , printr-un proces delicat , si nu prea era . Au gasit un singur butoias care in mod normal trebuia sa arda o singura zii . Minunea a fost ca acel ulei a tinut 8 zile , pana a fost gata un alt ulei care sa intretina flacara . Aceasta a fost Minunea de Hanuka.
acesta este un material sinteza din mult prea multe ca sa pot enumera tot
13 comentarii:
am probleme cu blogul..sper sa pot redacta si ultima parte..in timp util care nu mi-o publica
mi-a placut acest mica istorioara despre religie,sarbatorile de iarna si nasterea domnului nostru sa va umple sufletul de bucurie si pace sufleteasc.
multumesc draga gabriela..asa mi se pare corect sa stim ca multi au semnificatii aparte de incheierea anului...stii ce imi place din cultul iudaic?cartea..lumina...un mare rabin a zis ca omenirea a fost si poate fi condamnata doar prin incultura si nestiinta...am remediat si defectiune de pe blog...va imbratisez cu mult drag..mult
Foarte informata ca de obicei draga Stefy.
Pentru mine personal sarbatorile sfarsitului de an, sunt percepute doar prin actul definitoriu al lui Dumnezeu, care si-a trimis Fiul pe pamant, pentru mine.
Am insa un imens regret: nu am capacitatea sa-I multumesc prin viata mea, asa cum doreste El. Sper ca anul ce vine sa schimbe inca parti din caracterul meu firesc[ de uman ce este]....
Te imbratisez!
minunata sinteza draga nakudo...imi place...ma fascineaza culturile astea...si religiile bineinteles...
interesant,frumos...
saru mana draga ELENA..cred ca pentru multi ar trebui sa ridice semne de intrebare Darul si macar din cand ...sa privesca spre maretia divina...La celalat capitol...sincer ..?si eu am sa-mi imput multe chestii..si e naspa ca imput si altora...sinceritatea si dragostea dumneavoastra acopera tot..cred eu..nu am intalnit multi oameni care sa priveasca asa adanc in ei...crestem cu fiecare zi si asa e minunat...asa cu dureri,bucurii,zambete...va iubesc si imbratisez si eu prea uman...
fiecare religie e fascinanta si fiecare areaceeasi cautare...recastigarea sufletului,pace,armonie,educatie si multa iubire..raza...
interesant sau frumos?uncas..sau amandoua?sau nici una?iti urez hanuka fericit!
mai schimbam nitel placa ca doar suntem originali,nu?
Happy Noel si pentru tine!
Binevenita aceasta descriere a religiilor.
Sarbatorile de iarna reprezinta momente in care incerc sa ma "impac" cu ceilalti, dar mai ales cu mine.
Sunt momente in care imi analizez viata cu tot ce mi-a daruit ea, bun sau rau. Uneori constat ca ceea ce am considerat rau pentru mine in trecut se dovedeste bun in prezent.
Niciodata nu stii cu adevarat ce e bine si ce nu!
Ma rog mereu sa-mi dea Domnul ce stie El ca e bun pentru mine, nu ceea ce cred eu ca mi-ar trebui.
Sa ai sanatate si sa te bucuri de tot binele din lume!
draga mea marada..cred ca de asta te iubesc absolut.pentru ca percep lucrurile cam la fel..si eu cred ca binele si raul e relativ..un lucru aparent rau in trecut iiti deschide usi sau face un bine.de unde concluzia ca nimic nu e intamplator in viata..toate au timpul lor,locul lor,logica si fructele lor.uneori nu intelegem pentru santem limitati..dar asa face viata absolut fascinanta.promit o revenire in ianuarie ..acum nu am timp din cauza tatei...care e deja pe ultima suta de metri si are nevoie de toata afectiunea si iubirea posibila...tot ce frumos si bun si lumina pleaca spre voi draga marada...si multa putere de munca cu copiii....in timp va ramane doar imaginea invatatorului si maxim a unui,doi profesori,invatatoarea mea inca e vie in ochii mei...va imbratisez cu toata dragostea si respectul
uncas..noi anul asta nu ne hapy noiel si stii asta..poate facem un club al celor ce nu simt bucuria...dar...pentru mine nasterea Domnului este cel mai important moment al anului alaturi De crucificarea de Paste....deci...fara conotatii religioase...ingerii si Isus stau mereu la usa inimii noastre..noi sa avem puterea sa-l primim si sa-L LASAM SA LOCUIASCA IN NOI...
Trimiteți un comentariu