joi, 28 ianuarie 2010

GEOMETRIA SACRA


Formele geometrice sunt considerate inca din cele mai vechi timpuri simboluri care reduc la esenta adevarurile cele mai complexe. Prin forma lor condenseaza tendintele ce ar putea renaste intregul ciorchine al respctivului adevar, la fel precum subconstientul rezuma in simboluri ideile sau gandurile receptionate. Figurile geometrice sunt ca o schita a realitatii. Vechii intelepti cand trasau o linie, un cerc, o cruce, o hexagrama sau un sarpe care isi inghite coada (ourobouros), reprezentau o intreaga stiinta nemuritoare. Intelegand simbolurile si felurile in care ele se manifesta in creatie se ajunge la esenta dobandindu-se cunoasterea.

Cercul

Este simbolul universului, asa cum punctul reprezinta fiinta suprema care il sustine. Centrul cercului este intotdeauna la egala distanta de toate punctele aflate la periferie. De aceea cercul este si un simbol al echilibrului. Punctul este o expansiune care da nastere cercului, a manifestarii. Un cerc cu un punct inauntru este simbolul soarelui, al spiritului care hraneste materia. Cercul este totodata simbolul eternei reintoarceri, al ciclicitatii care se regaseste in natura sub forma anotimpurilor, zilelor, fazelor lunii etc, regasindu-se chiar si la nivel celular. In cele 5 elemente cercul este simbolul aerului, al spatiului, expansiunii.

Triunghiul

Este un simbol al focului, al gandirii, al sentimentului. Daca acesta este cu varful in sus focalizeaza energia in acea directie, ascendent, fiind totodata un simbol masculin. Triunghiul cu varful in jos semnifica manifestarea in materie si este un simbol feminin. Triunghiul echilateral simbolizeaza omul echilibrat. In natura triunghiul ne apare sub forma trinitatii. In toate culturile spirituale creatia apare prin mijlocirea a trei aspecte fundamentale, a celor trei campuri de forta: actiune, reactiune si neutralitate.
Exemple ale trinitatii:
Tatal, fiul si Duhul Sfant - in crestinism;
Pitha, Kapha si Vatha - in ayurveda;
Tamas, Rajas si Satva - in traditia samkia si yoga;
Minte, trup si spirit - intelepciunea grecilor antici;

Patratul

Patratul semnifica pamantul, stabilitatea. Cele patru laturi sunt ancorate in cele patru puncte cardinale. Este o figura statica dar care da nastere ritmului. In natura este reprezentat de cele patru spatii (puncte cardinale), cele patru anotimpuri. Este baza pe care apoi se inalta varful cladind piramida, simbol al perfectiunii. Patratul este si simbol al mintii inchise si al instinctelor primare, ce tin de pamant.

4 comentarii:

Anonim spunea...

I love geomtera... like snow fields that need to be plowed. i marvel at this in wonder...


beautiful

nakudo spunea...

and i have a special love tied to ground.
of my orchard.
My bird and grass.
their spirit.
I embrace with much love

elena marin-alexe spunea...

Cred ca cel mai bine m-ar reprezenta cercul.Imi place caci seamana cu o pata de culoare si se poate intrepatrunde circuland.....
fara colturi specifice patratelor, caci nu imi place geometria.
Tu ai scris serios atingand o simbolistica unde eu nu ma prea pricep sincera sa fiu.
Pup.

nakudo spunea...

va place cercul pentru ca fiind matricea mama acolo santeti si acolo o sa va intoarceti..pentru ca totul e infinit in cerc..pentru ca profunzimile dumneavoastra sant infinite..pentru ca emanati creatia si centrul divin...va iubesc pentru tot ce transmiteti si daruiti...santeti un vas frumos modelat..tare..draga mea mama