vineri, 1 ianuarie 2010

Moldova mea iubita





Ati nega traditiile si radacinile este ca si cum ti-ai amputa picioarele cu care pasesti pentru a putea cunoaste si strabate drumul vietii si evolutiei.Cu origini in cultura dacica,cultura monoteista alaturi de iudaism ,crestinism,islamism...avem pana in zilele noastre semnificatii si simboluri ce au dainuit in timp.Intalnim si astazi in zona Moldovei,cu toata tendinta de occidentalizare,o puternica ancorare in trecut,in respectul pentru origini si mostenirea de veacuri.Impletire de crestinism si traditii barbare,perioada sarbatorilor pana la Boboteaza este marcata prin colinde si invocarea spiritului protector al calului-prin dansul caiutilor de la Vorona,impletire de samanism autohton si recunoasterea contributiei acestui animal atat material cat si pe plan afectiv ca mijlocitor intre noi si fratii sai inorogii.
Dansul caprei-ritual preluat de la triburile nomade indiene,fetele din moldovva isi impletesc parul in cozi,simbol al necunoasterii interioare si carnale de catre altii.La fel ca in islam,fetele sant acoperite-cap si trup.Respect pentru divinitate si omagiu adus celui cu care-si va imparti viata.Costumele barbatilor sant concepute de asa natura incat sa scoata in evidenta masculinitatea si virilitatea.Capra-intr-o Moldova mereu saraca dar bogata spiritual isi are radacinile in lumea traca.Animal nepretentios dar inteligent si mereu pus pe glume,in gospodarii,capra a oferit dintotdeauna hrana,imbracaminte si afectiune.
Dansul cerbului-similar cu dreptatea si adevarul,in lumea geto-daca este asociat simbolului soarelui.Este singurul dans traditional in care nu exista personaje sau masti amestecate.
Jocul cu masti
In aceste zile, tinerii colindatori din intreaga tara pun la punct repertoriul jocurilor de masti. Dansul Ursului are la origine un joc din vremea dacilor. Conducatorul jocului, un Ursar, ii dirijeaza pe parti-cipantii la ritual sa joace dupa ritmul tobelor. Dansul Ursului simbolizeaza trecerea anotimpurilor de la moartea naturii la invierea ei, adica o vegetatie bogata in roade. Acum se pre-gateste costumatia calutilor, ce vor dansa in Ajunul Anului Nou - in Muntenia, Moldova si Nordul Dobrogei. Ceata de feciori care participa la joc poarta masti. Capul si gatul calutului, de obicei sunt sculptate in lemn si apoi se acopera cu basmale colorate in degradeuri de rosu sau in negru; indiferent de nuanta, aceste panze colorate ce acopera capul calutului sunt impodobite cu margele, beteala, panglici si ciucuri de matase si lana.

Semnificatia pomilor

In traditia populara se spune ca fiecare dintre noi are un copac frate. Poate fi vorba de un copac sadit in propria gradina, intr-un parc sau intr-o padurice. In cel mai rau caz, ne alegem un pom pe care-l ingrijim. Dar acesti copaci au anumite sem-nificatii: marul semnifica ri-va-litatile; castanul - teama de neprevazut, liliacul - iubire adevarata; bradul - lupta cu suferinta; alunul - sinceritate; maslinul - reconciliere; piersicul - obstacole ce pot fi invinse; parul - cooperare; visinul - indemn la initiative.

Pierderea tuturor acestor traditii va duce in timp la pierderea identitatii noastre nationale si asimilarea noastra de catre alte popoare si culturi.Un fel de prostitutie spirituala.

4 comentarii:

life spunea...

Traditiile din Moldova sunt minunate! In zona mea inca se mai practica "dansul ursului",mersul cu mascatul,cu capra...si este fantastic! :)Imi pare extrem de rau ca aceste traditii care sunt de sute de ani,se pierd...milioane de pupici draga nakudo!

nakudo spunea...

draga mea life ai perfecta dreptate sufar si eu pentru asta enorm...daca ne pierdem identitatea si traditiile ne taiem radacinile.moldova tot timpul a fost ea saraca dar plina de traire spirituala si suflet.sant mandra de tine pentru ca tu demonstrezi cum sant moldovecencele,calde si sufletiste.mii de pipici si tie dar sant foarte uimita..unde este blogul tau?imi spune a fost sters....

Ana Gabriela spunea...

Moldova mea iubita...si amea!!! ca si eu-s pe aproape pe-aci pi la Bacau:)) si tare mi-s dragi fetele si feciorii care joaca de-a irozii, ursii, caprili:D no, numa' mascatii baga fiorii-n mine:))

PS: draga mea nakudo:D pot sa fur articolul??? te loooog mumos:D ca sa pun pe Romania- the land of choice:D

nakudo spunea...

draga mea raza poti lua articolul...si orice doresti fara sa ma intrebi...ai increderea mea totala acordata...poate intr-o zi o sa culegem folclor impreuna sa gusti din mierea romaneasca indiferent de zona...si eu vreau sa te rog...sa traduci din articolele de pe blog in engleza pentru a le posta pe cenaclu si ti-am trimis invitatie pentru face book...da accept...ai sa cunosti evrei,romi etc care promoveaza cultura noastra oriunde in lume...orice vrei poti lua de aici..te iubesc si imbratisez