sâmbătă, 16 ianuarie 2010

PECETEA LUI SOLOMON SAU NUMARUL 2


,,Numarul este un pur simbol,atat in virtutea naturii sale aritmetice,cat si a continutului sau."Carl Gustav Yung

Toate numerele ar merita o explorare riguroasa,atat de multe comori simbolice ascund ele.S-au facut multe studii legate de ele,totusi alegerea cifrelor romane nu este rodul intamplarii.Cifrele romane si etrusce ar reprezenta cele mai vechi procedee de numerotare,vestigii ale originii cifrelor si insemnarii lor prin increstare,comuna tuturor mediilor rurale.Cifrele sant formate din,,toiagul lui Hermes" repetat la nesfarsit.Prin forma lor,aceste cifre il plaseaza in mod spontan pe observator in planul verticalitatii,al sacrului.Numerele vorbesc intelectului,pe cand imaginea se adreseaza inimii,ceea ce inteligenta nu poate deslusi.
Cifra 2 duce la poarta misterelor,fie intr-o scurta analiza ce invita cercetatorul la investigatii mai ample ,2 poate fi considerat ca un numar prim-indivizibil,este singurul par si singurul dintr-a carui adunare si inmultire se obtine acelasi rezultat:2x2=4;2+2=4.Are un rol preponderent in matematici,deschide clasa tuturor numerelor care pot fi inmultite sau impartite prin ele insele.Arhetipul lui 2 se gaseste in spatele oricarei distinctii,simetrii,operatii de repetitie si de impartire.Cu toate acestea,majoritatea sistemelor simbolice de numere incep cu 3.
Pentru chinezi,2 nu era un numar.Pitagora spunea ca 2 nu era in mod deplin un numar.El exprima deci o stare intermediara,trecerea de la unitate la mutiplicitate.Marcheaza diferenta,manifesta confruntarea,dezvaluie sau ascunde ceea ce-i superior.In numeroase limbi celalalt si al doilea se exprima prin acelasi cuvant.Pentru psihologie,un continut inconstient apare mai intai ca bi-unitate atunci cand se apropie de constiinta si la fel se intampla cu stiinta simbolizata de carte,pe care-o impartim in doua.Dualitatea este expresia analogiei si a sincronitatii.
Caracterul ei perfect ambivalent provoaca indoiala,oscilare,marcheaza inceputul unui conflict,aduce confuzie,semneaza o inrudire secreta intre dualitate,feminin si masculin,pasiv si activ.
Chinezii,foarte pragmatici,s-au aratat intotdeauna deosebit de atenti cu aplicatiile si asocierile concrete ale simbolurilor.Emblemele numerice aveau functiunea de a figura universul si constituiau singurul mijloc de a-l rezuma,deci de a-l lua in stapanire.Sa ne amintim ca ordinatoarele moderne functioneaza si ele pe baza limbajului binar.
Corespondentele geometrice ale numarului doi sant ;doua puncte,doua linii paralele,un unghi.Totalitatea dualitatilor lumii realizeaza frumusetea din sinteza contrariilor.
Aceasta este pecetea lui Solomon,scutul lui David,indragostitul care-si asteapta iubita din Cantarea cantarilor.
In steaua lui David regasim numarul 2 in valoarea sa secreta repetitiva..plin de simbol.

12 comentarii:

Cristian Lisandru spunea...

Îmi plac subiectele astea, trebuie să recunosc...

Ana Gabriela spunea...

grozva sinteza a cifrelor...ar trebui s-o ametesc pe profa de mate cu asta:))

marada spunea...

Si tot in doi ne simtim fericiti!

nakudo spunea...

stiu draga cristian..nu stiu de ce le-am evitat pana acum...va imbratisez pe toti patru cu mare drag intr-o lume complet nebuna si paranoica....toata dragostea pleaca de la iasi spre voi...oameni minunati..:)

nakudo spunea...

draga mea raza...nu o sa te mint...e un dar pentru madalin si jumatateasa-cristina...in fond de ce sa ne asacundem?pt ca traim intr-o lume de dobitoci nebuni,fatarnici si tembeli?nu..frate..santem ceea ce santem iar voi aveti un drum de urmat...miraculos si frumos

nakudo spunea...

da draga marada,,in doi..orice drum si lupta...pare suportabila si mai usor de dus...va imbratisam dragii nostri frumosi

elena marin-alexe spunea...

Plina de insemnatate si mister, numerologia isi are locul ei bine stabilit.
Eu nu am prea multe informatii despre ea, dar modul cum expui tu si sensul atribuit numarului 2, m-a fascinat, draga mea.

GRIGORE ROTARU spunea...

I – ul ( vertical!) – coloană ( legătură: terestru – inefabil) , prin multiplicare simplă ( legătura orizontală) se întăreşte în simbol prin aşa numita fractalizare gemelară ( H – ul). Pământul are în acest mod două căi de legătură cu Cerul, bolta nu mai este susţinută prin echilibru, ci prin cumpănire. Stâlpii de întâmpinare la scările în trepte de piatră ( chiar Poarta Sărutului ) , poarta ţăranului ( când apare al treilea stâlp despărţitor între Poarta Mare şi Poarta Mică – este Intrusul), cei doi brazi în beldia de nuntă ( la origini erau două beldii: mire şi mireasă ! ) , cele două benzi ale A.D.N.-ului ( care cad în Unicitate - Şarpele, cu efluvii simbolice plus: Marele Şarpe dar şi complementaritatea lor), cele două vorbe ce am vrut a spune - care, vai , s-au multiplicat exponenţial: 2 la puterea a doua = patru, 2 la puterea a treia = opt, 8 la puterea a treia = 2 la puterea a treia totul la a treia. Poziţia „ doi “ este Poarta de Trecere a ceea ce sete Unic în Trinitate. Vă doresc revelaţii matematice la fel de profunde: am privit în grădina voastră cu folos ! Fie să fie bine !

nakudo spunea...

saru mana..v-am povestit ca in liceu am avut un profesor teribil...nu ma sanctiona ca citesc pe sub banca si restul dar la un moment dat mi-a zis,,la cata muzica e in capatana ta si atatea atele..poate vrei sa descopri muica cifrelor si misterul lor..scris metaforic etc"...si asa a inceput tot...pana in ziua de azi nu pot uita ziua respectiva..stiti ca sant fascinata de pecetea lui solom ..o sa scriu intr-o zi mai pe larg...
va imbratisez cu mare drag

nakudo spunea...

multumesc din suflet pentru tot ce ati scris domnule Rotaru...si ma inclin din nou in fata dumneavoastra.minunate detalii.multumesc de urari si dumneavoastra tot ce este bun sa va insoteasca mereu si sa ne incantati inca o mie de ani cu tot ce scrieti...multumesc mult

Marius Ola spunea...

unde-s doi puterea creşte, iară unghiul(raza de acţiune) se măreşte.
Uff, cred că sunt prea tehnic la ora asta:)

nakudo spunea...

nu draga marius..nu esti tehnic hi-hi..simbolic ca ma intorc la asta..e o chestie care ma reprezinta dupa cum stii cica lucrurile stau asa:de ce in doi?pentru ca noi oamenii santem duali vis-vis si de ultima ta poezie superba,in doi creste puterea pentru ca echilibram pasivul si activul,pentru demonii din unul vor fi neutralizati de cel de alaturi prin iubire,pentru ca intr-o zi in care estimoale si depresiv celalt iti va da forta de actiune,pentru nici nu exista doi,exista doar un intreg...sau mitul androidul..pentru celalt tu ce il gasesti in jumatate lipindu-se de tine iti va da starea de inger..te doare capul?ha-ha..te imbratisez cu drag o saptamana frumoasa sa ai:)