marți, 9 februarie 2010

HEXAGRAMA SAU CONCEPTUL SCHIMBARII


Conceptul modelelor dinamice care se formeaza si se resorb continuu in curgerea cosmica este reprezentata prin hexagrama.Jocul dinamic dintre opusii repaos si miscare constituie principiul ordonarii fundamentale a simbolurilor grafice.Miscarea este reprezentata printr-o linie continuua iar repaosul printr-o linie intrerupta,intregul sistem al hexagramelor este construit plecand de la aceste doua simboluri.Dubland si inversand cele doua reprezentari,se obtin patru configuratii si adaugand un al treilea rand la baza fiecareia dintre ele,se realizeaza opt trigrame.
Pentru a mari numarul combinatiilor posibile ,cele opt trigrame au fost combinatte prin perechi dispuse una deasupra alteia,astfel au fost obtinute 64 de hexagrame,fiecare dintre ele fiind formata din sase randuri de linii continue sau intrerupte.Trgramele sau hexagramele reprezinta principiul universal,produs prin interactiunea dinamica dintre repaos si miscare,care se oglindesc in toate situatiile materiale si omenesti,situatii care,in consecinta,nu pot fi considerate statice,ci mai degraba etape de trecere intr-o schimbare si o curgere constanta.Ca si ceea ce simbolizeaza ele,trigramele si hexagramele sant intr-o stare continua de mutatie,una transformandu-se in alta,liniile continue intinzandu-se si rupandu-se,iar liniile intrerupte strangandu-se si unindu-se,toate situatiile din lume sant supuse schimbarii si transformarii.
Pentru fizica actuala,schimbarea si transformarea sant considerate trasaturi esentiale ale naturii,in timp ce structurile si simetriile generate prin schimbare sant considerate secundare.In fizica moderna am ajuns sa privim in acest fel obiectele din lumea infraatomica,insistand asupra miscarii,schimbarii si transformarii si considerand particulele ca etape tranzitorii dintr-un proces cosmic neintrerupt.
Singurul lucru fix din viata este faptul ca nimic nu este fix,totul este schimbare.In univers,nimic nu este stabil,totul se transforma neincetat,ceea ce din punctul nostru de vedere a fost viata -devine moarte.Ce era bun-devine rau.Si invers.
Totul se schimba de la o clipa la alta,de la un loc la altul,de la o situatie la alta.Nimic nu este durabil.Trupul ,emotiile,gandurile sant in continua schimbare.Lucrurile nu raman la fel pentru totdeauna,ele se transforma mereu.Schimbarea este permanenta,omniprezenta,atotputernica si infinita.
In fiecare clipa,forma veche inceteaza sa mai existe,forma noua se avanta intru fiinta.In orice moment este ceva nou,ceva care n-a mai fost si care nu va mai fi vreodata.Orice lucru apare doar o singura data-de retinut-doar o singura data,daca-l lasam sa scape,nu se va mai repeta ca sa tragem noi folos.Doua schimbari nu sant niciodata identice.
Schimbarea,adevar esential al vietii,nu este exceptia ci regula,trebuyie sa incercam sa o percepem,sa o simtim si sa luam aminte la ea in fiecare moment,sa o acceptam si sa actionam in functie de ea.Astfel vom ramane in orice situatie neafectati cu luciditate obiectiva.
Exista oare ceva care nu se schimba,ceva permanent si real?Ca ecranul care este fix si concret,si pe care sant proiectate imagini fugitive si imateriale,este vederea,care percepe schimbarea,nu se schimba,este permanenta si reala
din inima pentru madalin si domnul Ioan Doanca

4 comentarii:

BeBe^^ spunea...

Nimic nu este durabil.Trupul ,emotiile,gandurile sant in continua schimbare.Lucrurile nu raman la fel pentru totdeauna,ele se transforma mereu.
Asta'i aprtea rea/buna. Atunci cand vrei un lucru/persoana sa ramana asa cum e... se schimba. Atunci cand vrei sa se schimbe mai repede. iti vine sa'ti dai palme.

nakudo spunea...

te inteleg perfect draga smile da partea proasta este ca naturii si universului nu-i pasa..nu repeta timpul si ce putem prinde inpumn..pup

GRIGORE ROTARU spunea...

< Formele schimbării > ca număr – faţă de dimensiunile vieţii noastre tind la fără sfârşit. Schimbarea este infinită – formele ( la intervale mici sau mai mari – se repetă , altfel am ieşi din tipare). Proiecţiile în D3 ale elementelor geometrice de care amintiţi se regăsesc în icosaedru şi în dodecaedru. În fiecare din aceste două corpuri se întâlnesc câte 350.000 situaţii de simetrie şi – reciproc – proiectând în D2 un asemenea corp … obţinem o imagine a felurimilor schimbării. Dacă la toate astea adăugăm faptul că peste o nanosecundă fizicul meu va fi de fapt < un altul > …..
Schimbarea este infinită însă într-un tipar al hexagramelor , trigramelor şi simetriilor. ( Un tipar – ideal – este A.D.N.-ul; un A.D.N. cu mai mult de două benzi facilitează schimbări în lumi superioare celei a pământenilor; de la numărul 12 începe lumea zeilor ).
„Numai iarba ştie gustul pământului “ – Nichita Stănescu
Rândurile dv. au schimbat gândurile mele în acestea prezentate acum; sigur mîine o să mă exprim altfel – dar nu prea departe – după tiparul ce ni s-a dat.
Admir neobosita dumneavoastră schimbare !
Să fie numai bine !

nakudo spunea...

multumesc din suflet domnule rotaru...ca de obicei plec si caut mai departe imaginea la ce ati transmis...sa fie schimbare permanenta mereu..in bine...o zi cu zbor sa aveti..lin