marți, 5 octombrie 2010

Frica


Oamenii stiu sa aprecieze bunele intentii ale semenilor chiar si de la cele mai fragede varste, mai mici de doi ani, intelegand altruismul si reactionand in consecinta, trecand peste conditionarea prin recompense sau pedepse.

Vietuitoarele planetei stiu sa dea dovada de altruism, cand situatia o cere, reusind uneori sa uimeasca si sa eclipseze prin gesturile lor societatea umana.
Nu frica este motivul pentru care nu vă băgaţi mâna în foc, ci faptul că ştiţi că vă veţi arde. Nu aveţi nevoie de frică pen­tru a evita pericolele întâmplătoare - ci doar de un minim de inteligenţă şi bun-simţ. Pentru asemenea chestiuni practice, este utilă aplicarea lecţiilor învăţate în trecut. Dacă cineva vă ameninţă cu focul sau cu violenţa fizică, aţi putea avea un sentiment asemănător cu frica. Aceasta este o retragere in­stinctivă din faţa pericolului, dar nu este acelaşi lucru cu sta­rea psihologică de frică despre care vorbim aici. Starea psiho­logică de frică este independentă de orice pericol concret şi imediat. Ea îmbracă multe forme: disconfort, grijă, anxietate, nervozitate, tensiune, groază, fobie ş.a.m.d. Acest tip de frică psihologică este legat întotdeauna de ceea ce s-ar putea în­tâmpla, nu se referă la un lucru care se întâmplă acum. Dvs. trăiţi aici şi acum, în timp ce mintea dvs. se află în viitor. Aceasta creează o prăpastie de anxietate. Şi dacă v-aţi identi­ficat cu mintea şi aţi pierdut contactul cu puterea şi simplita­tea Clipei de acum, prăpastia anxietăţii vă va însoţi constant. Puteţi oricând să faceţi faţă momentului prezent, dar nu puteţi face faţă unui lucru care este doar o proiecţie a minţii - nu puteţi face faţă viitorului.
Mai mult, atâta timp cât vă identificaţi cu mintea dvs., via­ţa vă este condusă de sinele fals, aşa cum am arătat mai de­vreme. Ca urmare a naturii sale iluzorii şi în ciuda elaborate­lor sale mecanisme de apărare, sinele fals este foarte vulnerabil şi nesigur şi se consideră ameninţat în mod con­stant. Lucrurile stau astfel chiar dacă, privit din exterior, sinele fals este foarte încrezător. Amintiţi-vă că o emoţie este reacţia corpului la activitatea minţii dvs. Ce mesaj primeşte în mod constant corpul de la sinele fals, construit de minte? „Pe­ricol, sunt ameninţat.” Şi care este emoţia generată de acest mesaj continuu? Frica, desigur.
Frica pare să aibă multe cauze. Frica de pierdere, frica de eşec, frica de a fi rănit etc, dar, în ultimă instanţă, toate fricile reprezintă frica de moarte, de anihilare a sinelui fals.