vineri, 3 decembrie 2010

Despre libertate


Solutia intai:a lui Soljenitin
In Primul cerc,Alexandru Isaievici o mentioneaza pe scurt,revenind asupra-i in volumul I al Arhipelegului Gulag.
Ea consta ,pentru oricine pus intr-o situatie critica,in a-si spune cu hotarare:in clipa aceasta chiar mor.Ii este permis sa se vaite:pacat de tineretile mele,de nevasta mea,de copiii mei,de mine,de talentul meu,de amanta mea,de vinurile pe care nu o sa le mai beauetc.Dar ceva e sigur:de-acum incolo sunt un om mort.
Daca gandeste asa,nesovaitor,insul e salvat.Nu i se mai poate face nimic.Nu mai are cu ce fi amenintat,santajat,amagit,imbrobodit.Nu mai poate fi amorsat.Nu mai exista moneda in care sa-i poata fi achitat pretul tradarii.
Solutia a doua:a lui Alexandru Zinoviev
Este cea gasita de unul din personajele cartii Inaltimile gaunoase.Personajul e un om tanar prezent sub porecla alegorica Zurbagiul.Solutia sta in totala neadaptare la sistem.Zurbagiul nu are domiciliu,nu are acte in regula,nu e in campul muncii,e un vagabond,un coate goale,o haimana.Pentru nimic in lume nu intra in sistem.Nici pazitor la porci nu se baga,nu vrea devina erou.
Un asemenea om,aflat in marginea societatii,e si el imun:nici asupra lui nu au de unde exercita presiuni,nu au ce-i lua,nu ce-i oferi.
Si-i slobod la gura,vorbeste de istov,da glas celor mai primejdioase anecdote,nu stie ce-i respectul,spune ce-i trece prin minte,rosteste adevaruri pe care ceilalti nu au curaj.E bufonul regelui Lear.E lupul din fabula,habar n-are de zgarda.E liber,liber,liber.
Solutia a treia :a lui Winston Churchill si Vladimir Bukovski
Ea se rezuma:in prezenta asupririi,mizeriei,nenorocirilor,urgiilor,napastelor nu numai ca nu te dai batut ci dimpotriva scoti din ele pofta nebuna de a trai si a lupta.In martie 1939,Churchill ii spunea Martei Bibescu:,,va fi razboi.Praf si pulbere se va alege de imperiul britanic.Moartea ne pandeste pe toti.Iar eu simt ca intineresc cu 20 de ani".Cu cat iti merge mai greu,cu cat esti mai lovit,cu cat pericolul e mai mare cu atat simti acuta nevoie de a lupta si euforia vietii.
Concluzie
Toate solutiile sunt certe si fara gres.
Altele pentru a iesi dintr-o situatie-limita,din mrejele unui univers kafkian,dintr-un joc de tip domino.totul pentru a nu accepta o viata echivalenta cu moartea,ori mai rea ca moartea.Nici o acceptare a unor false valori,a unei false iluzii de viata,a dezumanizarii.
sinteza din Nicolae Niculescu

2 comentarii:

elena marin-alexe spunea...

Alexandru Zinoviev...na ca m-ai incuiat si fiindca nu vreau sa -mi bag picioarele in apa rece...ca si asa sunt racita, te pup si plec fluturand batista alba.

nakudo spunea...

nu bre..chestia e mai misto de atat...sa va zic de ce..oricum va fac pachet de sarbatori sa puteti citi...cica...omul zice..ultima solutie,cea corecta,cine moartea cu viata a calcat..eeeeeeeeeeeeei?...va imbratisez cu mare drag,ce exista fara valori interioare?nimic...