luni, 24 noiembrie 2014

Viitorii intelectuali-mandria tarii.

Am avut un pusti de 9 ani la pregatire-germana.Prima zi.Iubesc plozii de lesin si cred ca doar printr-o generatie corecta putem schimba ceva aici in tara.Ma sunase ma-sa.Calma,draguta cu bun simt.Sporovaim si inteleg ca pustiul e la un liceu cu renume,note de 8 si 9 la profil de germana iar parintii s-ar face punte si luntre pentru evolutia lui.
Initial ma bucur.Tot ca un tanc.Stiu ca plozilor le place ,,neconventionalul" si ca trebuie sa fiu mai vulpe ca ei pentru a avea rezultate.Pregatesc bucataria.Portocale,mere,compot de ananas.Facem salata de fructe.Dar nu oricum ...ci in germana.Povestim despre produse,cum am servi,pe cine si la ce ore....
Bun...
Apare si kinderu si a sa muttere...Mistoc rau...si soc....plodu meu nu stia citi corect nici romaneste.Ce cuvinte compuse ,logic-simbolic,ce gramatica,ce ...puii mei?Liceu de renume ,nu ase,note bune.
Ma controlez si-i spun cu calm mamei.Nu pot lucra cu el ca nu stie citi nici romaneste.Cucoana se crizeaza,mai sa faca spume si duhniri de dragon focos si mi-o tranteste,-o sa caut pe altcineva care pentru bani sa-i ofere ,,garantia".Nu spun nimic.Respir,zambesc interior si gandesc;cucoana nu vreau sa -ti iau banii de pomana.Pustiul se uita ,cand la una cand la alta si apoi inocent debiteaza:,,mami!tu ai facut facultate cu taxa acum 2 ani si H-fratele mai mare lua bacul si intra la medicina cu banii vostri."
M-am blocat!Nu pentru ca nu stiam aceste realitati ci pentru ca in utopia mea nu am vrut sa le accept.Dar sunt realitati.Medici de o sa-mi extraga maseaua din pancreas si mii de intelectuali analfabeti si inculti si fara traire dar cu o hartie in buzunar.Absolvent de facultate pe spaga mamicii sau taticului.Si atunci ma intreb ce sanse au plozii ,,reali"dar fara spate financiar.Cat conteaza ei?
Si uite ase'am devenit nostalgica dupa perioada in care scoala era scoala,examenele si concurenta scoteau oameni calitativi.
Si m-am bucurat de capitalism maxim si de aceasta tara si mi-am dorit,impus sa o las in urma...foarte in urma...fara resentimente...

6 comentarii:

Unknown spunea...

Sau cei de la scolile postliceale de asistenti, carora li se permite sa intre fara diploma de bac....

nakudo spunea...

foarte corect punctat.banii,,vorbesc" si taxele,10 clase si poc...iesi un terapeut,nutritionist,un guru...fin pacate...si mai trist,prin natura meseriei mele ,iti spun draga mea ce traiesti real in afara trupului ca-s multi plozi,ce-i stiu real,ce mamica,taticu',functii si bani le aranjara bacul,etc,foaie data aproape alba...si nepotismul e in maxima floare..pupez om frumos...

elena marin-alexe spunea...

Comparaţia cu şcoala, educaţia, seriozitatea care erau odată în învăţământul românesc, a decedat...pe bune, fată verde.
Să nu ne poerdem însă ultimile sclipiri de speranţă....dacă mai sunt.

nakudo spunea...

cam cat licuriciul e speranta da inca palpaie,ase anemic..ha-ha va pup

compadvice spunea...

Vad ca tot nu te-ai lasat de basme:)) Ma bucur sa vad ca iti folosesti neuronii in continuare cu blogaritul:)Am trecut sa las un salut!

nakudo spunea...

Multumesc mult,sper ca si voi sunteti bine si la fel de frumosi si luminosi.