marți, 2 februarie 2010

Daoismul


Daoismul este definitoriu pentru spiritul Chinei.Se poate spune despre chinez ca este daoist in viata de zi cu zi,budhist,atunci cand merge sa se roage la templu si confucianist in relatiile cu ceilalti.Despre daoism este destul de greu de vorbit si,intr-o oarecare masura,nefolositor,cat desre Dao,conceptul care reprezinta baza acestui curent filozofico-religios,este-asa cum ne spune si intemeietorul sau,Lao Zi,in lucrarea fundamentala Dao DE jing-imposibil de vorbit.
Daoismul ii invata pe oameni sa fie in armonie cu natura,cu universul,sa urmeze legile firesti,sa nu le supuna si nici sa le modeleze.Telul ultim este atingerea nemuririi.Din punct de vedere filozofic este urmarea Caii,contopirea cu Dao.Dao este pretutindeni,in cer si pe pamant,in soare si in ocean,in aur si in excremente,in viata si moarte,in existenta si non existenta.El este infinit si atotcuprinzator,este creatie si distrugere.Numai cei care-l afla si se contopesc cu el patrund esenta lucrurilor si devin nemuritori.Modelul inteleptului daoist este descris de clasici,atat de Lao ZI cat si de ZUANG ZI.,este omul care cunoaste totul dar este lipsit de cunostinte,care iubeste totul dar este lipsit de cunostinte,care iubeste totul dar este lipsit de atasament,pentru ca el percepe lumea in alt mod.
Daoismul nu este o filozofie inchisa intre filele unei carti.El este prezent pentru chinez in tot si in toate,este un mod de viata,un mod de a privi lumea si de a-ti trai viata.Cele doua categorii fundamentale ale sale:yin si yangul sant esenta oricarui lucru.Tot ce reprezinta cultura chineza este impregnat de daoism:pictura,literatura,caligrafia,medicina traditionala si practicile de sanatate,artele martiale,gastronomia.Lista este imensa.Nimic nu ramane alaturi.Numai celui care poate sa-si insuseasca aceasta perspectiva ii este posibil sa patrunda in lumea chineza.
Este greu sa faci pe cineva sa inteleaga daoismul doar vorbindu-i despre el.Intelegerea nu este exterioara ci vine din adancul fiintei fiecaruia.

sinteza din Daoismul-prin scrierile si practicile sale

6 comentarii:

BeBe^^ spunea...

Ai mei ar trebui sa iti ridice o statue la fel de mare ca statuia libertatii. :)) Numai pentru ca te obosesti sa le dedici chestia asta. :))

Anonim spunea...

awesome pictures... i have always loved this type of construction..
its a art form indeed

Ana Gabriela spunea...

da...stiu...aceste trei religii in sinteza sunt o sursa si un izvor de idei care ma uimesc...

nakudo spunea...

da draga mea smile..una mare pe care sa urineze cateii si sa faca caca porumbeii pacii...daca asta ii schimba cu ceva nu ma opun...nu ma obosesc intre doua crize debile chiar esti in sufletul si mintea mea...prea minunata parca pentru a fi reala:))

nakudo spunea...

create art forms and define the universe
ditch all forms and all
just as we do not always see

nakudo spunea...

o sa le avem pe toate in curand...tu decizi cu ce vrei sa incepem pe cenaclu..ok?
draga raza stii ca sant dusa nu le pune la suflet..zau